Tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj niezwykły przepis Okrasy na tatar z łososia z sałatką z upieczonego buraka i sosem mango.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY
moździerz folię aluminiową patelnię PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ: Dokładnie umyj buraki, ale nie obieraj ich ze skórki.
KAŻDEGO BURAKA ZAWIŃ
osobno w folię aluminową i piecz w piekaniku rozgrzanym do 200°C (góra-dół) przez około 60 minut.
PO UPIECZENIU ODSTAW
buraki do wystygnięcia.
ZIARNA SŁONECZNIKA UPRAŻ
na suchej patelni.
MARYNOWANY ŁOSOŚ UMYTEGO,
osuszonego i oczyszczonego łososia dokładnie obkładamy marynatą złożoną z soli, cukru i roztartych w moździerzu ziaren kolendry.
CAŁOŚĆ SKRAPIAMY ALKOHOLEM
i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.
PO TYM CZASIE
łososia wyjmujemy z marynaty, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, kroimy w kosteczkę 0,5 x 0,5 cm.
SAŁATKA Z BURAKA
Upieczonego buraka obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
UPRAŻONE NA ZŁOTY
kolor ziarna słonecznika studzimy i mieszamy z pokrojonym burakiem i łososiem.
CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY POSIEKANĄ
kolendrą, sokiem i startą skórką z limonki oraz miodem.
NA KONIEC DODAJEMY
sól, pieprz i posiekaną papryczkę chili. MIESZAMY. PODAJEMY Z SOSEM: z mango.
SOS Z MANGO
Mango obieramy i miksujemy z jogurtem.
DOPRAWIAMY SOKIEM Z
limonki i miodem (opcjonalnie).
NA KONIEC DODAJEMY
odrobinę soli.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3197,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
399,7 kcal
Tłuszcz
3,4 g
Węglowodany
88,7 g
Błonnik
6,5 g
Białko
6,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Królik w sosie śliwkowym
Danie dla wymagających - delikatny królik przygotowany w wytrawnej marynacie, podawany z wyjątkowym sosem śliwkowym.

Leczo z pieczarkami
Leczo z pieczarkami i cukinią to idealna propozycja na szybki, kolorowy i aromatyczny obiad, który smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. To danie pełne warzyw, a jednocześnie sycące, które świetnie sprawdzi się zarówno solo, jak i w towarzystwie ryżu, kaszy czy ziemniaków. Poznaj sposób na wyśmienite leczo z pieczarkami!

Pulpeciki na parze – obiad dla malucha
Mięso z indyka, kasza, warzywa i odrobina startego jabłka – z takich składników przygotujesz pulpeciki na parze, wykorzystując przepis Kingi. Dzieci je pokochają!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ziemniaki pieczone w piekarniku
Szukasz przepisu na coś prostego, szybkiego i pysznego? Wypróbuj pomysł Kingi na chrupiące młode ziemniaczki. Palce lizać!

Rolada pomarańczowa
Pulchny biszkopt z nutą przypraw korzennych, sprężysta cytrusowo-śmietanowa masa i słodka polewa – połączenie doskonałe.

Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
Nie masz pomysłu na szybki obiad? Przygotuj pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem ciecierzycy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanka z pieczarkami
Połączenie świeżych pieczarek z aromatycznymi przyprawami, ciągnącym się serem i chrupiącym chlebem to mix, który zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. W jaki sposób przyrządzić domową zapiekankę z pieczarkami? Odkryj nasz sposób!

Sałatka z bazylią, jogurtem i smażonymi morelami
Miks sałat podany ze słodkimi smażonymi morelami, polany lekko słonym sosem jogurtowym z kawałkami pistacji. Idealna propozycja na wakacyjny piknik.

Ciasto jeżynowe bez laktozy
Lubisz smak owoców leśnych? Upiecz ciasto według przepisu Kingi! Zachwyca kolorem, smakiem i nie zawiera laktozy!