Torcik z ciasta francuskiego • przepis • składniki • przygotowanie
Lekki torcik z ciasta francuskiego z delikatnym kremem mascarpone i truskawkami to świetny wybór zarówno na letnie desery, jak i wyjątkowe okazje.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE
Ciasto francuskie wykrawamy w kształcie koła za pomocą foremki do pieczenia i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut (180°C, góra-dół, bez termoobiegu), aż ciasto się zarumieni.
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Ciasteczka wkładamy do woreczka strunowego, zamykamy i rozdrabniamy je za pomocą wałka. Dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy, a następnie przekładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki na około 10 minut.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Do miski przekładamy mascarpone i dodajemy cukier puder. 100 g truskawek blendujemy na mus i łączymy z pozostałymi składnikami. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
SKŁADAMY TORCIK
Pozostałe truskawki przekrawamy na połówki lub ćwiartki i wykładamy na schłodzony spód. Na owoce nakładamy przygotowany krem. Ciasto francuskie kroimy na 4 równe części (powstaną 4 trójkąty) i układamy je na wierzchu torcika. Całość wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
PODAJEMY TORCIK
Posypujemy deser cukrem pudrem i serwujemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4014,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
669,1 kcal
Tłuszcz
54,5 g
Węglowodany
34,5 g
Błonnik
1,3 g
Białko
10 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Spaghetti bolognese
Najpopularniejsze danie w stylu włoskim, uwielbiane przez dzieci - przygotuj je razem z Kuchnią Lidla!

Ziemniaki Hasselback
Wyglądają świetnie i tak też smakują – szczególnie na świeżym powietrzu! Ziemniaki Hasselback z przepisu Darii to aromatyczna przekąska, którą przygotujesz w piekarniku lub na grillu.

Zapiekanka makaronowa z boczkiem
Nie masz pomysłu na szybki i pożywny obiad? Zapiekanka makaronowa robi się praktycznie sama. Dodaj do niej trochę boczku, ulubione warzywa i pyszny posiłek jest gotowy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Karpatka fit
Dla Kingi Paruzel nie ma rzeczy niemożliwych! Nawet karpatkę przygotuje w wersji odchudzonej z kremem na bazie kaszy jaglanej.

Stek z polędwicy wołowej z chimichurri
Pomysł na sycący mięsny obiad prosto z grilla – połączenie kuszącej polędwicy wołowej z aromatyczną mieszanką ziół.

Sałatka z soczewicy z cytrusami
Sycąca sałatka z cytrusami, pestkami granatu, soczewicą i serem feta zasmakuje i dużym, i małym!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczony ser brie z pieczarkami
Wyśmienita kompozycja z sera pleśniowego oraz pieczarek, smakuje obłędnie podana z orzechami włoskimi i świeżą bagietką.

Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami
Proste w przygotowaniu babeczki czekoladowe z polewą czekoladową, suszonymi owocami żurawiny i orzechami laskowymi. Idealna słodka przekąska!

Sylwestrowe quiche z kabanosami, serem i musztardą
Sylwestrowy quiche, czyli minitarty z farszem z kabanosów i sera, pokocha każdy, kto ceni sobie proste, ale wyjątkowo smaczne przekąski. Niech trafią na Twój stół w ten wyjątkowy czas!