Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan” • przepis • składniki • przygotowanie
Wypieki w amerykańskim stylu nie mogą się obyć bez masła orzechowego. Polecamy tort według pomysłu Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
JEŚLI: przechowujesz masło orzechowe w lodówce lub w innym chłodnym miejscu, wyjmij je z wyprzedzeniem, by nabrało temperatury pokojowej.
PRZYGOTUJ FORMĘ O
średnicy 20 cm Biszkopt czekoladowy Białka oddzielamy od żółtek (żółtka zachowujemy) i ubijamy z cukrem na puszystą masę.
DODAJEMY ŻÓŁTKA, UBIJAMY
i przesiewamy do masy mąkę, mączkę ziemniaczana, proszek do pieczenia i kakao.
CAŁOŚĆ DELIKATNIE MIESZAMY,
dodajemy olej i wodę.
MASĘ PRZEKŁADAMY DO
tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30-35 minut w temp.
170°C (Z TERMOOBIEGIEM)
lub 180°C (bez termoobiegu).
SPRAWDZAMY PATYCZKIEM, CZY
ciasto jest upieczone. STUDZIMY.
PONCZ DO NASĄCZENIA
Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym.
OD MOMENTU ZAGOTOWANIA
gotujemy jeszcze 30-40 sekund. STUDZIMY I DODAJEMY: alkohol.
ORZECHY SOLONE W
karmelu Na suchej patelni karmelizujemy cukier.
GDY NABIERZE ZŁOTEGO
koloru, bardzo ostrożnie wlewamy wodę.
CHWILĘ GOTUJEMY, DODAJEMY
orzeszki, dokładnie mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
ORZECHY W KARMELU
pieczemy w temp.
180°C OKOŁO 15-20
minut (na złoty kolor).
KREM Z MASŁA
orzechowego Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
CAŁY CZAS MIKSUJĄC,
stopniowo dodajemy masło orzechowe (wcześniej dokładnie wymieszane widelcem).
WYSTUDZONY BISZKOPT PRZECINAMY
na 3 równe blaty, wierzchnią warstwę wyrównujemy.
WSZYSTKIE BLATY NAKRAPIAMY
ponczem, za pomocą rękawa cukierniczego szprycujemy krem na każdy biszkopt.
ZE WSZYSTKICH WARSTW
składamy tort.
NA WIERZCHU UKŁADAMY
orzechy w karmelu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7470,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
622,5 kcal
Tłuszcz
43,0 g
Węglowodany
48,7 g
Błonnik
10,3 g
Białko
10,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chlebek bananowy
Do kawy, do mleka, z masłem – to słodkie amerykańskie ciasto możesz jeść na wiele sposobów, a przygotujesz je dzięki szybkiemu i łatwemu przepisowi Darii. Do dzieła!

Burgery z tofu
Wegański burger z tofu według Karola Okrasy? Musisz tego spróbować!

Skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ
Panierowane skrzydełka z kalafiora? Tak! Przygotuj kalafior w chrupiącej panierce i podaj go z domowym sosem BBQ. Idealny przepis na domówkę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Francuskie ptysie czekoladowo-truskawkowe
Elegancki deser, inspirowany kuchnią francuską. Chrupiące ciastko z aksamitnym truskawkowym musem!

Krupnik na wołowinie
Przygotuj doskonały krupnik, który na pewno zasmakuje całej rodzinie. Gotowany na kościach wołowych z dodatkiem ziemniaków i natki pietruszki.

Malinowe serduszka
Walentynkowy przepis prostu z Cukierni Lidla! Malinowe serduszka z odrobiną czekolady. Idealne, by wyznać miłość!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Przepiórka w musztardzie i pomarańczach
Sposób na wystawny obiad – przepiórki w marynacie sojowo-musztardowej podane z bagietką i plastrami świeżej pomarańczy.

Rolada czekoladowa à la kłoda
Inspirowana tradycyjnym francuskim przepisem na świąteczne ciasto rolada czekoladowa à la kłoda to świetny pomysł na dekadencki deser!

Babciny sernik z rodzynkami na spodzie z ciastek korzennych
Próbujesz odtworzyć smak babcinego sernika? Koniecznie wypróbuj przepis Pawła! Ten dekadencki sernik z 10 jajek na korzennym spodzie to spełnienie świątecznych marzeń.