Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek • przepis • składniki • przygotowanie
Puszysta, truskawkowa pianka połączona z galaretką i zamknięta pomiędzy wafelkami. Ta słodka przekąska według przepisu Pawła świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i przypomni Ci smak słodkości z dawnych lat!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ TRUSKAWKOWĄ
Żelatynę łączymy z wodą w kokilce, mieszamy i odstawiamy na chwilę, by napęczniała. Namoczoną żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, by się rozpuściła. Mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY PIANKĘ TRUSKAWKOWĄ
Żelatynę łączymy z wodą w kokilce, mieszamy i odstawiamy na chwilę, by napęczniała. Namoczoną żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, by się rozpuściła. Mieszamy.
SKŁADAMY WARSTWY WAFLI
Wafle tortowe docinamy do szerokości blachy do pieczenia. Na dnie blachy układamy jedną warstwę wafli i przelewamy na nią połowę masy na piankę truskawkową. Masę rozprowadzamy po całej powierzchni i wyrównujemy z wierzchu za pomocą łopatki silikonowej. By mieć pewność, że masa dobrze wypełni formę, delikatnie uderzamy blachą o blat.
SCHŁADZAMY WAFLE
Blachę z waflami wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
KROIMY I PODAJEMY WAFLE
Blachę odwracamy do góry dnem i wyjmujemy z niej waflowy blat. Nierówne brzegi blatu odcinamy, a całość kroimy: najpierw na podłużne bloki, a następnie na mniejsze, prostokątne kawałki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2514,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
209,5 kcal
Tłuszcz
11,6 g
Węglowodany
21,5 g
Błonnik
5,7 g
Białko
5,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowane truskawki z musem z białej czekolady
Marzysz o deserze z grilla? Przygotuj grillowane truskawki, podane razem z pysznym musem!

Łosoś i jajka pieczone w chlebie
To danie robi wrażenie! Chlebowa zapiekanka z jajkami i delikatną rybą zachwyci smakiem każdego, kto jej spróbuje. Pycha!

Marmolada z fig i wanilii
Słodki smak fig komponujący się z nutą wanilii to idealny pomysł na dodatek do naleśników, omletów czy nawet mięs.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort mimoza
Wyjątkowo delikatny tort mimoza we włoskim stylu to wypiek, który serwuje się specjalnie na Dzień Kobiet! Sprawdź, jak smakuje oryginalny budyniowy krem i najlepszy biszkopt według przepisu Pawła Małeckiego!

Kaczka z jabłkami w sosie
Karol Okrasa wie, jak upiec kaczkę, aby była chrupiąca i delikatna! Spróbuj i Ty!

DESER SZAMPAŃSKI
Białe wino musujące może być dobrą podstawą do przygotowania szampańskiej galaretki. Do tego puszysty mus truskawkowy i… zyskujemy wspaniały deser!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tosty francuskie z karmelizowanymi owocami
Tosty na słodko? Deser idealny! Wypróbuj połączenia pełnoziarnistego pieczywa z czekoladą i karmelizowanymi owocami.

Karp winiarza i francuska zapiekanka
Karp w nieznanej odsłonie: pieczony w aromatycznym sosie, podawany z wyśmienitą francuską zapiekanką.

Stir fry z indyka z warzywami
Klasyczne danie kuchni w stylu azjatyckim, czyli stir fry z indykiem i warzywami w aromatycznym sosie. To potrawa, która wymaga dużo krojenia i siekania, ale efekt zdecydowanie jest tego wart. Koniecznie spróbuj!