Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Prosta wątróbka z cebulą i jabłkiem zyskuje nowe, wykwintne oblicze dzięki przepisowi Karola! Podaj to pyszne, tradycyjne danie ze słodko-ostrą glazurą miodową.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY CEBULĘ
Na patelni, na mocno rozgrzanym oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w grube piórka. Cebulę kładziemy na patelnię partiami – powinna smażyć się krótko i intensywnie, by z zewnątrz nabrała złotego koloru, a wewnątrz pozostała chrupka i lekko surowa. Usmażoną cebulę przekładamy na talerz.
MARYNUJEMY WĄTRÓBKĘ
Oczyszczoną wątróbkę przekładamy do miski i skrapiamy olejem. Dodajemy 2 gałązki rozmarynu pokrojone na mniejsze części i czosnek pokrojony w plasterki. Oprószamy pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy na ok. 20 minut, by smaki się połączyły.
SMAŻYMY WĄTRÓBKĘ
Zamarynowaną wątróbkę smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni po cebuli. Wątróbka powinna nabrać brązowego koloru, a w środku pozostać lekko surowa. Przesmażoną wątróbkę przekładamy na talerz. Odkładamy, by odpoczęła.
SMAŻYMY JABŁKA
Jabłka w skórce kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy na grube kawałki. Smażymy na tej samej patelni co wątróbkę – krótko, na mocnym ogniu i na złoty kolor. Dodajemy 1 gałązkę rozmarynu. Jabłka możemy podpiec od strony skórki za pomocą ręcznego palnika gazowego.
PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ
Na tej samej patelni rozgrzewamy miód. Dodajemy 1 gałązkę rozmarynu, ocet balsamiczny, posiekaną papryczkę chili i masło. Podgrzewamy, aż smaki się połączą, co jakiś czas mieszając.
PODAJEMY WĄTRÓBKĘ
Wątróbkę w glazurze wykładamy na talerze. Obok układamy drugą połowę cebuli i prażone jabłko. Całość polewamy glazurą i oprószamy solą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1160,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
290,2 kcal
Tłuszcz
16,2 g
Węglowodany
25,3 g
Błonnik
12 g
Białko
12 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Duszone żeberka – przepis
Żeberka duszone w sosie własnym to danie, które zachwyca wyjątkowym smakiem i boskim aromatem rozchodzącym się po całej kuchni podczas ich przygotowywania. Duszenie żeberek pozwala zachować ich soczystość i miękkość, jednocześnie wzbogacając ich smak różnorodnymi dodatkami. Jak zrobić pyszne duszone żeberka? Odkryj przepis Kuchni Lidla na to klasyczne danie!

Semifreddo z czarnym sezamem
Coś z lodów, coś z ciasta i coś z musu – semifreddo łączy w sobie wiele cech i smakuje każdemu! Zwłaszcza jeśli przygotujesz go według przepisu Pawła. Spróbuj koniecznie!

Wegańska tarta z malinami
Wegańskie wypieki wcale nie muszą być trudne! Zobacz, jak to robi Kinga Paruzel, i przygotuj z nią tartę z kremem budyniowym i malinami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z mango, chili i kawiorem
Ostra papryczka, słodkie mango i kawior. Ryzykowne? Być może, ale na pewno przepyszne!

Sałatka arbuzowa
Słodko-słone orzeźwienie, czyli sałatka z arbuza, sera feta i oliwek podana w arbuzie. Wypróbuj ten świetny przepis i odśwież swojego kolejnego grilla!

Faszerowane ciabatty
Smakowite i sycące kanapki na ciepło, podane z pomidorowo-paprykową pastą oraz delikatnym mięsem mielonym z indyka.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego
Marchewki z ciasta francuskiego, wypełnione przepysznym nadzieniem z serka śmietankowego i wędzonego łososia. To niespotykany pomysł na przekąskę na Wielkanoc i nie tylko!

Sałatka z salami
Pyszne połączenie ziemniaków, pieczarek, suszonych pomidorów oraz plastrów salami w postaci wyśmienitej sycącej sałatki!

Pizza alla carbonara
Domowa pizza na gotowym spodzie inspirowana słynnym makaronem carbonara. Dzięki dodatkowi cienkich plastrów guanciale i rozpływających się po cieście żółtek zachwyca smakiem. Przygotuj ją i przekonaj się, jaka jest pyszna!