Wątróbki drobiowe ze smażonymi truskawkami i morelami z plackami • przepis • składniki • przygotowanie
Zaskakujące połączenie wątróbki i soczystych owoców. Proste, szybkie i pyszne danie inspirowane kuchnią staropolską.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ ŚCIERECZKĘ PŁÓCIENNĄ
Wątróbki Oczyszczone wątróbki przekładamy do naczynia, dodajemy kilka gałązek świeżego rozmarynu oraz około 2 łyżek oleju.
WĄTRÓBKI DOKŁADNIE OBTACZAMY
w marynacie i odstawiamy do lodówki na 10-15 minut.
PLACKI MIESZANKĘ DO
wypieku chleba przekładamy do naczynia, dodajemy ciepłą wodę, odrobinę soli i pieprzu, mieszamy.
DODAJEMY POSIEKANE PISTACJE,
zalewę olejową i posiekane suszone pomidory.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
CIASTO POSYPUJEMY Z
góry mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
Z WYROŚNIĘTEGO CIASTA
formujemy wałek, który tniemy na małe kawałki.
FORMUJEMY PLACKI O
grubości 0,5-1 cm (im cieńsze placki, tym szybciej je usmażymy). KAŻDY PLACEK OBTACZAMY: w mące.
TAK PRZYGOTOWANE PLACKI
smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością masła.
WĄTRÓBKI Z OWOCAMI
Truskawki i morele kroimy na ćwiartki.
DYMKI KROIMY NA
większe cząstki.
NA TEJ SAMEJ
patelni smażymy zamarynowane wątróbki do zarumienienia z obu stron. PRZESMAŻONE WĄTRÓBKI ZDEJMUJEMY: z patelni. NA PATELNIĘ WRZUCAMY: dymki.
GDY SIĘ ZARUMIENIĄ
– dodajemy morele oraz niewielką ilość oleju, smażymy około 3 minut (morele obracamy w trakcie smażenia). ZAWARTOŚĆ PATELNI PRZEKŁADAMY: na talerz.
NASTĘPNIE SMAŻYMY TRUSKAWKI,
dodajemy gałązkę rozmarynu i odrobinę cukru.
PO 1 MINUCIE
smażenia całość zalewamy octem balsamicznym, gotujemy do zredukowania sosu.
DODAJEMY POKROJONE W
małe kostki masło, gdy się rozpuści, wkładamy przysmażone wcześniej dymki, morele oraz podsmażone wątróbki. CAŁOŚĆ GOTUJEMY OKOŁO: 3-4 minut.
DOPRAWIAMY SOLĄ,
pieprzem.
DODAJEMY POKRUSZONE PISTACJE
oraz kilka pokrojonych suszonych pomidorów.
JAK PODAWAĆ TAK
przygotowane wątróbki z owocami przekładamy na talerz, podajemy z wcześniej przysmażonymi plackami.
DEKORUJEMY DYMKAMI I
przysmażonymi morelami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2674,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
668,5 kcal
Tłuszcz
29,2 g
Węglowodany
87,6 g
Błonnik
17,6 g
Białko
17,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
Piękne chwile należy celebrować, dlatego na Wielkanoc proponujemy coś słodkiego w wyjątkowej odsłonie. Ten tort nie zabierze Wam wiele czasu, a zaimponuje Waszym bliskim wyglądem i smakiem!

Szaszłyki z grzybami i cukinią w marynacie czosnkowej
Oryginalny pomysł na grilla, który oczaruje nie tylko jaroszy: szaszłyki z pieczarek i cukinii przyprawione rozmarynem.

Minizapiekanki z ziemniaczkami
Pyszne minizapiekanki z ziemniaczkami, salami i pieczarkami przygotowane na grillu do raclette. Koniecznie wypróbuj ten przepis Karola inspirowany tradycyjną przekąską prosto z Alp!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pierś z kurczaka z piekarnika w sosie – najczęstsze pytania adeptów sztuki kulinarnej
Pomysł na kurczaka w królewskim stylu - soczyste, drobiowe piersi w sosie borowikowo-serowym oraz złociste ziemniaki.

Pieczony naleśnik z serem carré de lest
Pieczony naleśnik w wersji na słono: idealny na śniadanie, lunch czy kolację. Świetne połączenie delikatnego, miękkiego w środku sera carré de l'est z puszystą strukturą ciasta.

Najlepsza sałatka z tortellini
Małe, delikatne pierożki z nadzieniem, czyli tortellini to doskonały dodatek do sałatki. Świeże
🔥 O podobnym poziomie trudności

Faszerowane ciabatty
Smakowite i sycące kanapki na ciepło, podane z pomidorowo-paprykową pastą oraz delikatnym mięsem mielonym z indyka.

Sakiewki nadziewane plamiakiem i krewetkami podawane z zielonymi szparagami
Pyszne filety z plamiaka z krewetkami i szparagami przygotujesz w niecałą godzinę! Wypróbuj przepis!

2 sposoby na łososia - tradycyjny i nowoczesny
Łosoś tradycyjny czy gotowany na parze? Wypróbuj propozycje Darii i Karola i wybierz swoją ulubioną kompozycję smakową!