Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie • przepis • składniki • przygotowanie
Kinga z pomocą swojej bratanicy pokaże Ci, jak przygotować pyszny makowiec z mnóstwem bakalii, na bezglutenowym, kruchym spodzie.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY SPÓD MAKOWCA
Do miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąki, cukier i sól. Dodajemy olej kokosowy i wyrabiamy kruszonkę. Następnie dodajemy ocet oraz wodę i całość zagniatamy. Odkładamy 2 łyżki ciasta do dekoracji. Pozostałą ilość przekładamy do formy wyłożonej papierem i dokładnie dociskamy. Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kulkami lub grochem czy fasolą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15 minut. Następnie wyjmujemy formę z piekarnika, zdejmujemy obciążenie i pieczemy ciasto kolejne 10-15 minut.
GOTUJEMY MASĘ MAKOWĄ
Mak przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu, mieszając. Dodajemy żurawiny, pokruszone na mniejsze kawałki orzechy, skórkę pomarańczową, syrop klonowy, rum i olej kokosowy. Gotujemy całość ok. 30 minut. Gotową masę odstawiamy do wystudzenia.
PIECZEMY CIASTO
Pozostałą ilość ciasta wałkujemy na cienki placek pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Foremką do wykrawania wycinamy gwiazdki, które wkładamy na kilka minut do zamrażalnika. Na upieczone ciasto wykładamy masę makową. Dekorujemy przygotowanymi gwiazdkami. Ciasto pieczemy ok. 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6985 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
698,5 kcal
Tłuszcz
42,0 g
Węglowodany
68,8 g
Błonnik
17,5 g
Białko
17,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Torcik à la burrito
Apetyczny farsz z mięsa mielonego z dodatkiem fasoli, kukurydzy i aromatycznych przypraw zapieczony z serem w formie torcika to zaskakująco pyszna odsłona burrito.

Meze – grecki talerz przystawek
Przygotuj imprezę w greckim stylu i podaj gościom meze – talerz prawdziwych śródziemnomorskich przekąsek! Sprawdź, które z nich znikną jako pierwsze.

Pasta czekoladowa à la Nutella
Domowa wersja znanej pasty orzechowo-czekoladowej to propozycja dla wszystkich miłośników słodyczy. Przygotuj ją z prażonych orzechów i zobacz, jakie to proste!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mazurek z masłem orzechowym
Mazurek to nieodłączny element polskiej tradycji cukierniczej, który chętnie wypiekany jest na Wielkanoc. Dziś tradycyjne mazurki przygotowuje się także w bardziej współczesny sposób, używając do tego niecodziennych dodatków takich jak masło orzechowe. Jak przygotować mazurek z jego udziałem? Poznaj nasz przepis!

Makaron z łososiem
Makaron z łososiem to różnorodność smaków, tekstur i składników. Stwórz lekkie danie z nutą orientu według pomysłu Darii!

Torcik bezowy z owocami
Kruche bezy, orzeźwiający krem, czekolada i soczyste owoce… Ten tort to smakołyk na każdą okazję!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bezglutenowe pyzy ze śliwkami
W zależności od regionu Polski – pyzy lub pampuchy! Bezglutenowe, na mące gryczanej z pysznym sosem śliwkowym!

Sałatka z owocami morza
Szukasz sprawdzonego przepisu na owoce morza? Zacznij od sałatki z kolorowymi warzywami i pysznym dressingiem!

Karkówka z imbirem i sosem sojowym
Wyraziste, inspirowane Azją danie, którego podstawą jest wieprzowina marynowana w sosie sojowym i przyprawach.