Wegański sernik roślinny na ciasteczkowym spodzie • przepis • składniki • przygotowanie
Kremowy sernik wegański na chrupiącym spodzie z marchewkowych ciastek sprawdzi się idealnie jako deser na święta dla miłośników roślinnych wypieków i nie tylko!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Ciastka marchewkowe rozdrabniamy. Dodajemy miękkie masło roślinne i dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i mocno dociskamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 7–8 minut. Wyjmujemy i studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ
Wszystkie składniki masy sernikowej umieszczamy w misce i dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Wylewamy masę na wcześniej przygotowany spód.
PIECZEMY SERNIK
Formę z sernikiem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 45-50 minut. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Następnie wstawiamy do lodówki na całą noc.
PODAJEMY SERNIK
Sernik kroimy na porcje i podajemy schłodzony.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4646,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
580,8 kcal
Tłuszcz
38,9 g
Węglowodany
45,5 g
Błonnik
1,3 g
Białko
7,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bezy — przepis podstawowy
Bezy to jeden z tych deserów, który pamięta się z dzieciństwa. Małe, spiralne, słodkie beziki zachwycają swoją lekkością i delikatnym smakiem. Są idealnym dodatkiem do kawy, herbaty czy jako dekoracja innych wypieków. Przygotowanie ich wymaga zaledwie kilku składników. Jak zrobić bezy? Odkryjcie nasz podstawowy przepis!

Podudzia indyka z marchewką
Indyk i marchew to doskonała podstawa do prostego pieczonego dania, które przypadnie do gustu każdemu.

Sernikowe monoporcje z żelką mango
Sernikowe monoporcje z żelką mango, chrupiącymi ciasteczkami migdałowymi i świeżymi malinami. To idealny pomysł na wiosenny deser, który świetnie sprawdzi się np. na wielkanocnym stole.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik pistacjowy z serka wiejskiego
Przepis na bezglutenowy, delikatny i smaczny sernik pistacjowy z serka wiejskiego już czeka na Ciebie.

Pasztet z soczewicy
Aromatyczny wegański pasztet z dwóch rodzajów soczewicy, ryżu i siemienia lnianego. Pokrojony w grube plastry może być świetnym składnikiem obiadu. Nada się także na kanapki.

Kanapka z grillowanym serem halloumi
Kanapka z pity? W tym daniu inspirowanym kuchnią grecką to jak najbardziej możliwe! Przygotuj tę pyszną kanapkę na ciepło i spróbuj czegoś nowego podczas kolejnej kolacji.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chleb żytni na zakwasie
Chcesz, by zapach domowego pieczywa wypełnił Twoją kuchnię? Sięgnij po przepis Karola i upiecz żytni chleb na zakwasie Pawła!

Smażone sajgonki à la sushi
Czy to sajgonki, czy to sushi? Oto jest pytanie! Za to jedno jest pewne: jeśli przygotujesz to danie według przepisu Karola, zjesz pyszną przekąskę w stylu azjatyckim.

Serduszka z musem z liczi i malin
W prezencie dla najbliższych – świetny pomysł na słodki prezent! Wypróbuj przepis Pawła na musowe serduszka w błyszczącej polewie!