Zimowa surówka z czerwonej kapusty z orzechami włoskimi i pomarańczami • przepis • składniki • przygotowanie
Surówka z kapusty i różnych sałat z dodatkiem kawałków pomarańczy z aromatycznym dressingiem i parmezanem. Świetnie połączenie, które odświeży każdy posiłek.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZDRABNIANIE ORZECHÓW
Orzechy włoskie włożyć do pojemnika miksującego,rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 5 sekund/prędkość 5, przesypać do innego naczynia.
PRZYGOTOWANIE DRESSINGU
Wyciąć z pomarańczy fileciki miąższu, z pozostałych pomarańczy ręką wycisnąć sok do miski. Do pojemnika miksującego wlać 70 ml soku z pomarańczy, olej rzepakowy o temperaturze pokojowej, dodać ocet, musztardę, cukier, ½ łyżeczki soli, 2 szczypty pieprzu oraz olej z orzechów włoskich. Miksować (z zatkniętą miarką)20 sekund/prędkość 4.
SIEKANIE KAPUSTY
Kapustę czerwoną umyć, pozbawić głąba, pokroić na kawałki i rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką)10 sekund/prędkość 5. W razie potrzeby zgarnąć kapustę ze ścianek na dno pojemnika i powtórzyć rozdrabnianie. Sałaty liściaste umyć i odwirować do sucha.
PODANIE SURÓWKI
Kapustę czerwoną i sałaty liściaste włożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać z połową dressingu. Nałożyć sałatkę do głębokich talerzy, obłożyć filecikami pomarańczy, posypać orzechami i wiórkami parmezanu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1348,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
337,1 kcal
Tłuszcz
23,3 g
Węglowodany
27,1 g
Błonnik
6,1 g
Białko
8,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka szwajcarska z serem gruyère i orzechami włoskimi
Lekko kremowy sos w połączeniu z aromatycznym serem i chrupiącymi orzechami zachwyci niejedno podniebienie.

Ciabatty z winogronami i serem pleśniowym
Tradycyjna bułeczka w stylu włoskim zapieczona ze słodko-słonym nadzieniem. Wyborne połączenie, które doceni każdy smakosz.

Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
Pyszne danie we włoskim stylu! Ser mascarpone doskonale łączy się z pozostałymi składnikami i tworzy idealną kompozycję.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Croque monsieur z serem gouda
Chrupiące tosty z serem i szynką to doskonały pomysł na śniadanie! Zarówno na Dzień Kobiet, jak i rodzinny poranek.

Pajęcze muffiny według Lempiank
Wspaniałe muffiny z kawałkami białej czekolady i orzechów laskowych, które dzięki pajęczym dekoracjom będą idealną słodką przekąską na Halloween. Czy odważysz się ich spróbować?

Azjatyckie klopsiki à la tsukune
Pyszne klopsiki z mielonego mięsa kurczaka à la japońskie tsukune, które dzięki podaniu w aromatycznym sosie tare smakują wspaniale. Wypróbuj ten wyjątkowy przepis w azjatyckim stylu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ryż z jabłkami i cynamonem
Ryż na mleku, jabłka i aromatyczny cynamon połączone w jednej, słodkiej zapiekance – prosty pomysł na słodkie danie!

Agrestowe ciasto jogurtowe z płatkami owsianymi
Lekkie ciasto jogurtowe z agrestem i płatkami owsianymi - przygotuj je we własnej kuchni!

Łosoś gotowany na parze z warzywami z purée z groszku
Lubisz nowoczesne podejście do ryb? Mamy dla Ciebie przepis na łososia gotowanego na parze razem z warzywami. Delikatny, aromatyczny – po prostu pyszny!