Zupa ryżowa • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa ryżowa z kurczakiem to idealne danie dla tych, którzy poszukują lekkiej i delikatnej potrawy. Jej subtelny smak i łatwo przyswajalne składniki sprawiają, że jest doskonałym wyborem dla osób na diecie oraz tych, które preferują lekką kuchnię. Delikatne mięso z kurczaka i lekkość ryżu tworzą harmonijną kompozycję, która nie obciąża żołądka. Odkryjcie, jak łatwo można ją zrobić!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Udka oczyszczamy, a następnie wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe i ziele, a następnie ustawiamy na kuchence. Doprowadzamy do wrzenia i zbieramy szumowiny z powierzchni wywaru.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Wszystkie warzywa obieramy. Seler, pietruszkę i marchew kroimy w kostkę. Por kroimy w plastry. Wszystkie warzywa dodajemy do zupy i gotujemy 20 minut.
DODAJEMY RESZTĘ PRZYPRAW
Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Gotujemy przez 3-4 minuty.
SERWUJEMY ZUPĘ
Wlewamy zupę do misek, opcjonalnie możemy posypać ją posiekanymi ziołami: natką pietruszki i koperkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1452,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
363,1 kcal
Tłuszcz
11,1 g
Węglowodany
32,3 g
Błonnik
5,8 g
Białko
20,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Karkówka z szynkowaru
Przygotowana od podstaw wędlina nada niepowtarzalny smak każdej kanapce! Wypróbuj przepis na karkówkę z szynkowaru i przygotuj ją w domowej kuchni.

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
Przysmak, w którym aż roi się od migdałów. Słodki, pełen chrupiących orzechów, pachnący cytrusami… po prostu pyszny!

Pęczotto z burakiem i kozim serem
Wykorzystaj pożywną kaszę pęczak do przygotowania pysznego pęczotto z burakami, kozim serem i białym winem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa marchwiowo-ziemniaczana z grzankami ziołowymi
Sycący, pachnący, zdrowy i pyszny! Warzywny krem to świetny pomysł na obiad. Mnóstwo witamin w jednej miseczce!

Gnocchi z pesto z rukoli
Kluseczki gnocchi w stylu włoskim, podane z pysznym pesto z rukoli według pomysłu Okrasy – koniecznie spróbuj!

Kurki marynowane na 2 sposoby
Zachowaj smak kurek na cały rok! Przygotuj przetwory w zalewie octowej na dwa sposoby! Wypróbuj przepis Kingi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z kaszą bulgur
Fantastyczna propozycja lunchu do pracy lub sałatki na imprezę: pożywna i pyszna dzięki kaszy bulgur. W sezonie wykorzystaj do jej przygotowania świeżą fasolkę szparagową, a zimą użyj mrożonej. Będzie pysznie!

Koktajl z czerwonych pomarańczy
Moc cytrusów połączona z mocą truskawek, malin i orzeźwiającej herbaty! Przygotuj ten wspaniały koktajl i ciesz się pożywną porcją owoców w ciągu dnia.

Babeczki z polewą
Przygotowanie babeczek to nic trudnego. Sekret tkwi w ich udekorowaniu. Zobacz, jak to zrobić!