Zupa umami z makaronem ryżowym i warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Czas na pożywny i wyrazisty w smaku, a do tego łatwy do przygotowania posiłek. Dzięki Kindze poznacie wyśmienity przepis w stylu azjatyckim na zupę umami z makaronem ryżowym i warzywami! Sprawdźcie, jakie to proste. A smaczne jak u mami!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZDRABNIAMY SKŁADNIKI
Szalotkę obieramy i przekrawamy na pół. Dodajemy ją wraz z czosnkiem do pojemnika miksującego termorobota MC Smart i rozdrabniamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 8. Zgarniamy rozdrobnione składniki ze ścianek urządzenia.
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Do rozdrobnionych składników dolewamy olej sezamowy oraz dodajemy starty na tarce imbir, wszystko podsmażamy, używając programu przypiekanie ustawień / czas 4 minuty / temp. 120°C / obroty 1, bez miarki. Do składników dodajemy masło orzechowe, sos sojowy, oraz srirachę. Całość podsmażamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / temp. 110°C / obroty 1, bez miarki.
GOTUJEMY ZUPĘ
Do pojemnika miksującego z podsmażonymi składnikami wlewamy napój koksowy oraz bulion. Zupę gotujemy. Używamy programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minuty / temp. 100°C / obroty 1, bez miarki.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA I PIECZARKI
Cukinię kroimy w słupki, pieczarki w talarki, ostrym nożem odkrawamy ziarna kukurydzy z kolby. Składniki przekładamy do pojemnika miksującego, umieszczonego w termorobocie MC Smart. Zupę doprawiamy solą lub sosem sojowym. Całość gotujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 110°C / obroty 1. W tym czasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Makaron dodajemy do zupy i mieszamy kopystką.
PODAJEMY ZUPĘ
Zupę podajemy z posiekaną dymką oraz opcjonalnie z papryczką chili.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1374,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
343,6 kcal
Tłuszcz
9,8 g
Węglowodany
61,6 g
Błonnik
2,9 g
Białko
5,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Uda gęsie w sosie porzeczkowym
Czarne porzeczki, miód pitny, boczek i pachnący rozmaryn. To przepis Karola Okrasy na sos idealny do ud gęsich!

Wytrawna konfitura z pomidorów, gorczycy i papryki
Ten przepis to propozycja dla miłośników wytrawnych konfitur. Pomidory z gorczycą i papryką będą świetnym dodatkiem do kanapek. Wypróbuj koniecznie!

Pączkowe bułeczki z konfiturą różano-malinową
Pączkowe bułeczki, posypane nasionami amarantusa, podane z masłem i domowej roboty konfiturą różano-malinową. Trudno znaleźć coś bardziej idealnego na niedzielne śniadanie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z paluszkami krabowymi surimi z sosem jogurtowym
Pomysł na lekką, oryginalną sałatkę do przygotowania w parę chwil: połączenie surimi z ogórkiem i sosem jogurtowym.

Puszyste bułeczki z sałatką
Puszyste, domowe bułeczki wypełnione sałatką z szynki i jajka to świetny pomysł na pyszne kanapki do szkoły, pracy lub na piknik.

Domowe paluszki rybne z dipem jogurtowo-ogórkowym
Paluszki rybne podane z orzeźwiającym ogórkowym dipem podbiją dziecięce podniebienia, a dorosłym przypomną smak wakacji. Koniecznie sprawdź, jak chrupią!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczony bakłażan w glazurze miso
Pieczony bakłażan w glazurze miso, czyli idealny lekki obiad na letni dzień. Przygotuj go i przekonaj się, jak smakuje z dodatkiem marynowanej cebuli i sosu jogurtowo-ziołowego.

Smażony filet z sandacza z kapustą kiszoną w śmietanie
Sandacz i kiszona kapusta w śmietanie to duet, któremu warto poświęcić kilka chwil w kuchni. Wykorzystaj ten przepis i zaproś na świąteczny stół rybę w całkiem nowym wydaniu!

Karminadle - śląskie mielone
Karminadle to tradycyjne danie kuchni śląskiej, które zachwyca swoją prostotą i smakiem. Śląskie karminadle to idealna propozycja na rodzinny obiad, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Odkryj z nami, jak przygotować ten klasyczny przysmak w domowych warunkach!