3 słodkie pasty kanapkowe • przepis • składniki • przygotowanie
Trzy pasty kanapkowe – z wiórków kokosowych, pistacji i pestek dyni. Która stanie się Twoim ulubionym dodatkiem do śniadania? Wypróbuj przepisy Pawła!

Czas przygotowania
15 min
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE
malakser słoiczki PASTA KOKOSOWA Do malaksera wsypujemy wiórki, dodajemy roztopioną białą czekoladę i stałą część mleczka kokosowego. Miksujemy. Jeśli zmiksowana masa jest za sucha, dodajemy więcej mleczka kokosowego. Dodajemy olej kokosowy i dalej miksujemy. Jeśli nadal masa jest za sucha, dodajemy mleczko kokosowe. Gdy uzyskamy właściwą konsystencję, pastę przekładamy do słoiczka. PASTA PISTACJOWA Do malaksera wrzucamy obrane z łupinek pistacje. Miksujemy je do momentu, aż zacznie wydzielać się olej. Gdy masa będzie wilgotna, dodajemy roztopioną białą czekoladę. Ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Pastę przekładamy do słoiczka. UWAGA! Podczas miksowania należy robić przerwy, aby mikser się nie spalił. PASTA Z PESTEK DYNI Pestki dyni wrzucamy do malaksera. Miksujemy. Dodajemy pastę orzechową, miód i oliwę. Jeśli masa jest za sucha, dodajemy więcej oliwy i miodu. Jeśli masa jest za mało słodka, dodajemy więcej miodu. Pastę przekładamy do słoiczka.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1139 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
113,9 kcal
Tłuszcz
5,2 g
Węglowodany
14,7 g
Błonnik
3,4 g
Białko
3,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kokosowe placuszki z wegańskim jogurtem
Na słodkie śniadanie lub podwieczorek – ekspresowe placuszki kokosowe według przepisu Pawła polecają się zawsze wtedy, gdy chcesz przygotować coś apetycznego, oszczędzając czas!

Pesto z rukoli
Pesto z rukoli to jeden z niezwykle pysznych wariantów klasycznego pesto alla Genovese. Wymiana delikatnej bazylii na intensywną, lekko pikantną rukolę dodaje pesto charakteru, czyniąc je idealnym dodatkiem do wielu potraw. Jak przygotować pyszne pesto na bazie rukoli? Poznaj nasz przepis!

Kotlet schabowy z miodową kapustą
Podwójna panierka, dobrze rozbite mięso i smalec – poznaj wszystkie tajniki idealnego schabowego według Karola Okrasy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Arbuziaki z galaretki
Efektowny i orzeźwiający deser w formie trójkolorowych galaretek przypominających plasterki arbuza zachwyca wyglądem i smakiem! Idealny na letnie przyjęcia.

Pesto z liści rzodkiewki
Pesto z liści rzodkiewki to niezwykle interesująca wariacja na temat klasycznego, zielonego pesto. Delikatne liście rzodkiewki świetnie komponują się z oliwą, parmezanem oraz orzeszkami nerkowca. Pesto zrobione z liści rzodkiewki to doskonały przykład na kreatywność współczesnych szefów kuchni, którzy gotują w duchu zero waste. Poznaj prosty przepis na aromatyczne pesto z liści rzodkiewki.

Suflety z serem munster
Suflety z beszamelowo-serowym sosem to świetny pomysł na pyszne sobotnie śniadanie. Intensywny aromat sera munster nadaje im wyjątkowy smak i aromat. Wypróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasta z tuńczyka
Niezwykle szybka w przygotowaniu pasta z tuńczyka z domowym majonezem, czyli klasyczne smarowidło na kanapki. Przygotuj je i sprawdź, jak smakuje!

Carbonara z boczkiem
Jest i on! Makaron carbonara z małą modyfikacją na rzecz polskich warunków, czyli zamianą guanciale na boczek. To pyszne danie, które zachwyci nawet największych tradycjonalistów.

Śledzie po kaszubsku
Sos pomidorowy z odrobiną miodu i kawałki śledzi, które połączą się z nim, stworzą jedno z dwunastu wyjątkowych, wigilijnych dań! Wypróbuj tradycyjny przepis w wersji Karola!