Tajine z kurczaka z figami • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny pomysł na filety z piersi kurczaka – pożywne danie obiadowe wzbogacone o słodki smak fig, migdałów i rodzynek.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ RODZYNKI
namocz w rumie i zostaw na całą noc.
MIGDAŁY ZALEJ WRZĄTKIEM
i odstaw na 10-15 minut.
NASTĘPNIE ZDEJMIJ Z
nich skórkę.
PRZYGOTOWANIE FILETY Z
piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
OBSMAŻAMY Z WSZYSTKICH
stron na gorącym maśle, wyjmujemy i odkładamy na bok.
CEBULĘ OBIERAMY, KROIMY
w paski.
MARCHEW OBIERAMY, CUKINIĘ
oczyszczamy, marchew i cukinię kroimy w grube plasterki.
PODSMAŻAMY Z CEBULĄ
na tłuszczu ze smażenia, obracając.
ZALEWAMY 600 ML
bulionu i zagotowujemy.
FIGI KROIMY NA
ćwiartki.
DODAJEMY Z MIĘSEM,
migdałami i rodzynkami.
DOPRAWIAMY ODROBINĄ SOKU
z cytryny, solą, pieprzem, cynamonem i kolendrą, a następnie dusimy pod przykryciem przez 25 minut, w razie potrzeby dolewamy więcej bulionu.
RYŻ GOTUJEMY WE
wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
TAJINE DOPRAWIAMY DO
smaku i podajemy z ryżem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2984,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
2984,7 kcal
Tłuszcz
102,6 g
Węglowodany
345,2 g
Błonnik
161,4 g
Białko
161,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
Królik, suszone pomidory i wątróbka. Obok takiej kompozycji nie można przejść obojętnie, dlatego koniecznie wypróbuj przepis Karola!

Lody truskawkowe z bazylią
Niebanalne połączenie słodkiego smaku soczystych truskawek oraz aromatycznej bazylii w postaci pysznych lodowych kulek.

Makaronowa sałatka à la Cezar
Lubisz klasycznego Cezara, ale masz ochotę na coś bardziej sycącego? Ta makaronowa wersja z chrupiącym boczkiem, kurczakiem i kremowym sosem to idealny pomysł na szybki obiad lub kolację.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Risotto ze szpinakiem i smażoną rybą
Przygotuj danie inspirowane kuchnią włoską – risotto ze szpinakiem i rybą z dodatkiem białego wina!

Paprykarz szczeciński
Warzywno-rybny skarb Pomorza, którego smak kojarzy każdy, dzięki recepturze Karola przygotujesz w swojej kuchni! Sprawdź przepis na domowy paprykarz szczeciński w nowej, wyjątkowej odsłonie!

Wegański twarożek z ziołami
Niech wielkanocny stół zapełni się roślinnymi potrawami! Przygotuj wegański twarożek według przepisu Kingi i ciesz się jego prawdziwie wiosennym smakiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kruche ciasto ze śliwkami
Jesień to czas, w którym dojrzewają drzewka owocowe, a przetwory i desery z udziałem owoców królują na naszych stołach. Jednym z chętniej przygotowywanych deserów jest ciasto kruche z soczystą śliwką. W jaki sposób przygotować to pyszne ciasto? Dowiesz się już za chwilę!

Bubble waffles z domowymi lodami, owocami i polewą czekoladową
Lubisz gofry na słodko? Wypróbuj więc przepis na bubble waffles z lodami, owocami i czekoladą! Polubią je nie tylko najmłodsi!

Pierogi z mąki orkiszowej
Tradycyjne ciasto pierogowe w odmienionej odsłonie! Okazuje się, że nie trzeba go robić wyłącznie z mąki pszennej. Sprawdź, jak pierogi orkiszowe przygotowuje Kinga Paruzel i przekonaj się, jakie są wyśmienite z dobrze znanym farszem ruskim!