3 sposoby na lunchbox • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na lunch do pracy lub szkoły? DG ma dla Ciebie aż trzy propozycje!

Czas przygotowania
15 min
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ LUNCHBOXY PATELNIĘ
grillową Przygotuj wcześniej Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie.
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM
Tuńczyka odsączamy i przekładamy do miski.
DODAJEMY KUKURYDZĘ, POSIEKANY
koperek i majonez.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem.
W LUNCHBOXIE UKŁADAMY
sałatkę z tuńczyka, chleb, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i borówki.
TORTILLA Z SALAMI
i serem Oba płaty tortilli smarujemy keczupem.
NA JEDNYM UKŁADAMY
plastry salami i starty ser.
SKŁADAMY OBA PŁATY
i podsmażamy na suchej patelni z dwóch stron.
DZIELIMY NA TRÓJKĄTY
i układamy w lunchboxie wraz z serkiem śmietankowym, obranym i pokrojonym w plastry awokado, a także pokrojoną na cząstki brzoskwinią.
GRILLOWANE ZIEMNIAKI I
pierś kurczaka Pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki.
MARYNUJEMY W SOKU
z cytryny, tymianku oraz posiekanym czosnku przez około 10 minut.
ZIEMNIAKI KROIMY W
łódeczki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie na patelni grillowej.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
posiekanym rozmarynem.
NA TEJ SAMEJ
patelni smażymy kurczaka.
SEREK ŚMIETANKOWY ŁĄCZYMY
z posiekanym szczypiorkiem.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem.
W LUNCHBOXIE UKŁADAMY
ziemniaki, pierś kurczaka, serek śmietankowy, garść rukoli, winogrona i orzechy włoskie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2962,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
2962,8 kcal
Tłuszcz
159,4 g
Węglowodany
234,1 g
Błonnik
157,8 g
Białko
157,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapka z tuńczykiem
Kanapka z tuńczykiem na śniadanie czy lunch? Czemu nie! Nasza nietypowa pasta z tuńczyka, wzbogacona o suszone pomidory i awokado z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom pożywnych kanapek. Jeśli szukasz pomysłu na urozmaicenie codziennego menu, ten przepis na kanapki jest dla ciebie idealny!

Sałatka z chrupiącym kalmarami
Lekka sałatka ze świeżym dressingiem i dodatkiem chrupiących smażonych kalmarów. Przygotuj ją w domu i sprawdź, jak dobrze smakuje!

Sałatka z buraków i awokado z kawowym dressingiem
Poznaj orzeźwiające połączenie buraków, awokado i pomarańczy z ciekawym, kawowym dressingiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciastka cynamonowe
Kruche, chrupiące, pachnące cynamonem smakołyki z dodatkiem orzechów. Tak kuszące, że znikają od razu po upieczeniu!

Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
Szukasz nowych pomysłów na sałatki? Już nie musisz! Ta pyszna i odświeżająca sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, borówkami i burratą z pewnością stanie się hitem lata.

Churrosowe tosty francuskie z lodami
Czy to już deser, czy wciąż śniadanie? Oto jest pytanie! Przygotuj te tosty francuskie z lodami, ciasteczkami oraz świeżymi owocami, aby cieszyć się niebiańskim, słodkim smakiem o poranku, ale nie tylko!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kokosowa sałatka z fasolką szparagową
Brak pomysłu na fasolkę? Przygotuj ją z lekko kwaśnym kokosowym sosem i zaskocz znajomych smakiem Orientu.

Grillowane brzoskwinie z bitą śmietaną i lodami
Słodka przekąska dla łasuchów w sezonie grillowym! Połówki brzoskwiń podane na ciepło z miodem, bitą śmietaną i lodami.

Ratatouille z serem pleśniowym
Szukasz pomysłu na obiad dla całej rodziny? Spróbuj ratatouille wg przepisu Kingi! To pełne warzyw danie, które jest klasykiem kuchni w stylu francuskim, z niebanalnym dodatkiem w postaci sera pleśniowego.