Arepas z pastą z kurczaka i awokado • przepis • składniki • przygotowanie
Danie rodem z Ameryki Południowej w wydaniu Kingi! Sprawdźcie przepis na arepas z pastą z kurczaka i awokado. Będziecie zaskoczeni tym niezwykle delikatnym i pożywnym połączeniem małych tortilli arepas z tworzącymi finalny smak dodatkami.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY AREPAS
Wszystkie składniki przeznaczone na arepas mieszamy ze sobą i odstawiamy na 10 minut, aby mąka kukurydziana wchłonęła wodę. Gdy to nastąpi, zagniatamy ciasto, a następnie dzielimy je na 8 części. Każdą porcję ciasta formujemy w kulkę. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy. Tak przygotowane ciasto podpiekamy z obu stron na patelni posmarowanej oliwą przez około 5 minut.
PRZYGOTOWANIE WYPEŁNIENIA
Mięso z piersi kurczaka szarpiemy widelcem i przekładamy do miski wraz z drobno posiekaną czerwoną cebulą i miąższem awokado. Dodajemy majonez, sos piri-piri i kolendrę. Całość skrapiamy sokiem z limonki oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
SKŁADAMY AREPAS
Arepas nacinamy do połowy, w środek wkładamy przygotowane wcześniej i podajemy danie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2984,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
746,1 kcal
Tłuszcz
28 g
Węglowodany
109,6 g
Błonnik
15,8 g
Białko
21,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Koktajl na odnowę – zielony z gruszką
Jarmuż, awokado, gruszki, maliny – tyle dobra w jednej szklance! Wypróbuj przepis Kingi na zielony koktajl, który z pewnością trafi na listę Twoich ulubionych.

Kotlety z tuńczyka z limonkową salsą
Oryginalny pomysł na tuńczyka w roli głównej: pyszne kotleciki podane z salsą z awokado, ostrej papryki oraz limonki.

Bulgogi – wołowina po koreańsku
Spróbuj, jak smakuje jedno z najlepszych dań na świecie! Przygotuj bulgogi, czyli marynowaną wołowinę po koreańsku, wg przepisu Kingi i ciesz się prawdziwymi smakami kuchni azjatyckiej!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Białe bolognese
Bolognese w białej wersji? Koniecznie sprawdź ten przepis! Wystarczy 15 minut, aby przygotować pyszny i kremowy makaron z mascarpone i parmezanem.

Hummus czekoladowy
Hummus na słodko przygotujesz w niecałe 5 minut! Nie wierzysz? Zobacz, jak poradziła sobie z tym Daria!

Jogurtowy sos curry mango
Niezwykły sos, który doda wyrazistości i świeżości każdej potrawie od wrapów do dań z grilla, ale też sprawdzi się jako dip do warzyw. Przygotuj go, aby urozmaić smak swoich ulubionych potraw.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Roladki z kurczaka ze szpinakiem
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem feta to danie, które łączy w sobie delikatne i soczyste mięso z intensywnym smakiem sera feta i świeżością szpinaku. Ta pyszna kombinacja wprost rozpływa się w ustach, o ile zostanie przygotowana w poprawny sposób. Jak zrobić wyśmienite roladki drobiowe z nadzieniem szpinakowym i serem? Poznaj nasz sposób!

Cevapcici z ryżem w pomidorach
Pyszne roladki z mielonej wołowiny oraz jagnięciny, podane z ryżem oraz śmietanowym dipem dla przełamania smaku.

Imbirowo - cytrynowe krewetki z chilli na grzankach
Wyśmienity przepis na udane przyjęcie: delikatne krewetki połączone z aromatem pietruszki i wyraźną cytrynową nutą.