Biszkopty - przepis na domowe biszkopciki • przepis • składniki • przygotowanie
Domowe biszkopciki to pyszne i delikatne ciasteczka, które zachwycają swoją puszystością i subtelnym smakiem. Nasz prosty przepis pozwala stworzyć proste i smaczne przekąski bez sztucznych dodatków. Biszkopciki doskonale sprawdzają się samodzielnie, jak i jako dodatek do kawy czy baza do bardziej wyrafinowanych deserów.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 42
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY BIAŁKA
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka wlewamy do kubka i odkładamy na bok, a białka ubijamy mikserem na sztywną pianę wraz z odrobiną soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając.
MIESZAMY MĄKI
W misce mieszamy ze sobą mąki.
DODAJEMY BIAŁKA
Do miski dodajemy pianę z białek i delikatnie wszystko mieszamy łyżką.
WYKŁADAMY CIASTO NA BLACHĘ
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a potem wykładamy łyżką kleksy z ciasta, formując je w okrągły, lekko spłaszczony kształt. Zostawiamy trochę miejsca pomiędzy kleksami, aby podczas pieczenia biszkopty się nie połączyły.
PIECZEMY BISZKOPTY
Wsuwamy blachę do pieca i pieczemy przez 12 minut, aż do momentu, w którym się zarumienią.
STUDZIMY BISZKOPTY
Wyciągamy biszkopty z piekarnika i studzimy je na blasze.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
998,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
23,8 kcal
Tłuszcz
0,4 g
Węglowodany
4,3 g
Błonnik
0 g
Białko
0,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik gotowany
Czy słyszałeś o tym, że sernik można także ugotować? Jeśli nie, to dobrze trafiłeś, bo nasz przepis udowadnia, że to możliwe! Sernik gotowany to pyszne, kremowe ciasto na bazie twarogu, które nie wymaga pieczenia. Jest to idealna propozycja dla tych, którzy szukają alternatywnej, a zarazem łatwej i smacznej wersji tego klasycznego deseru.

Pikantne kulki z morelami
Masa migdałowa w połączeniu z wiórkami kokosowymi i morelami to deser idealny! A do tego prosty i szybki w przygotowaniu.

Śledź marynowany po mazursku
Karol Okrasa sięga do korzeni kuchni polskiej. Sprawdź, jak przygotować doskonałe śledzie w staropolskim stylu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Caprese w oliwie
Spróbuj caprese w innym wydaniu. Z dodatkiem aromatycznej bazylii, zanurzone w oliwie. Doskonale smakuje z chrupiącą bagietką.

Babka drożdżowa z lukrem
Idealne uzupełnienie każdej herbaty i kawy w miłym gronie. Przygotuj pyszną babkę drożdżową z rodzynkami i słodkim lukrem.

Saltimbocca w sosie kaparowym z grillowaną marchewką
Popularne danie w stylu włoskim, przyrządzone z plastrów mięsa, szynki parmeńskiej i aromatycznej szałwii, a do tego pyszne dodatki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Etiopski gulasz z kapusty
Doskonałe bezmięsne danie jednogarnkowe – połączenie warzyw z aromatycznymi przyprawami: kuminem rzymskim i kurkumą.

Affogato z lodami pistacjowymi i karmelem
Prosty i szybki przepis Kingi na deser kawowy, wykonany z mocno zaparzonej kawy, lodów pistacjowych i solonego karmelu. Spróbuj tego niesamowitego połączenia!

Pieczona biała kiełbasa z cebulą i pieczarkami
W okresie świątecznym na polskich stołach często gości pieczona biała kiełbasa z cebulą i pieczarkami. To niezwykle smaczne danie, które ma swoje korzenie głęboko w historii kulinariów, jest niezwykle proste w przygotowaniu. Odkryj nasz przepis na aromatyczną, pieczoną białą kiełbasę z cebulą i pieczarkami!