Ciasto chałwowe Elida • przepis • składniki • przygotowanie
Na taki wypiek skusi się nie tylko Grek! Puszysty biszkopt z masą chałwową i truskawkową konfiturą to sama słodycz!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY JAJKA NA BISZKOPT
Żółtka oddzielamy od białek do osobnych miseczek. Białka ubijamy na puszystą pianę w misie robota kuchennego. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Ubite białka delikatnie łączymy z żółtkami.
DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Do jajek przesiewamy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Dodajemy proszek do pieczenia, otartą skórkę i sok z cytryny. Delikatnie mieszamy.
PIECZEMY BISZKOPT
Ciasto na biszkopt przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w temperaturze 190°C przez ok. 35-40 minut, aż biszkopt nabierze złotego koloru.
PRZYGOTOWUJEMY PONCZ
Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier. Składniki zagotowujemy. Na końcu dodajemy białe wino i sok z cytryny i odstawiamy do wystudzenia.
NASĄCZAMY BISZKOPT
Po przestudzeniu ponczu równomiernie nasączamy nim biszkopt za pomocą silikonowego pędzelka.
PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ TRUSKAWKOWĄ
Konfiturę truskawkową podgrzewamy w garnku. Dodajemy mrożone lub świeże truskawki i gotujemy do momentu, aż truskawki lekko się rozgotują, a całość zgęstnieje. Konfiturę odstawiamy do przestudzenia.
SMARUJEMY BISZKOPT KONFITURĄ TRUSKAWKOWĄ
Truskawkową konfiturę rozprowadzamy na nasączonym biszkopcie, pozostawiając ¼ ilości do dekoracji ciasta. Tak przygotowany biszkopt wstawiamy do lodówki.
PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY
Wodę, cukier i cukier wanilinowy zagotowujemy i chwilę gotujemy w rondelku do momentu lekkiego zgęstnienia konsystencji. Zdejmujemy z ognia.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CHAŁWOWĄ
Białka i żółtka oddzielamy do osobnych miseczek. Żółtka ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy syrop cukrowy.
ŁĄCZYMY ŚMIETANKĘ Z ŻELATYNĄ
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Śmietankę ubijamy. Następnie rozpuszczamy żelatynę w mikrofalówce i łączymy z ubitą śmietanką.
DODAJEMY CHAŁWĘ
Do śmietanki dodajemy 300 g chałwy roztartej na drobne kawałki oraz żółtka. Całość dokładnie łączymy.
DEKORUJEMY CIASTO
Ciasto wkładamy do lodówki mniej więcej na 1 1/2 godziny. Po wyjęciu z pozostałej konfitury, świeżych lub mrożonych truskawek i kilku listków mięty tworzymy dekorację na wierzchu ciasta.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7294 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
364,7 kcal
Tłuszcz
20,8 g
Węglowodany
30,2 g
Błonnik
9,5 g
Białko
9,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Owoce z kruszonką owsianą
Łatwy i pyszny deser, a do tego od Karola Okrasy! Wypróbuj przepis na owoce pod kruszonką z płatków owsianych!

Ryżowe placuszki z owocami
Placki, placuszki – kocha je każdy! W tej ryżowej wersji z dodatkiem owoców zdecydowanie podbiją Wasze serca i stoły. Sprawdźcie!

Tosty z gruszkami i serem
Wyraziste składniki zamknięte pomiędzy chrupiącymi kawałkami pieczywa. Taki tost zaspokoi każdy głód.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Karp winiarza i francuska zapiekanka
Karp w nieznanej odsłonie: pieczony w aromatycznym sosie, podawany z wyśmienitą francuską zapiekanką.

Bułeczki czosnkowe
Bułeczki czosnkowe to przepyszna przekąska, która otula zmysły przyjemnym zapachem czosnku i świeżo upieczonego pieczywa. Ich przygotowanie jest bajecznie proste, o ile posiada się dobry przepis. Chcesz upiec pyszne, pachnące bułeczki czosnkowe? Mamy dla Ciebie najlepszy przepis na ten rodzaj pieczywa. Nie czekaj i zrób je z nami!

Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami
Jak smakuje połączenie kaczego mięsa, owoców, kapusty, miodu i cynamonu? Doskonale! Przekonaj się!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto Góra Lodowa – przepis
Niezwykle efektowne ciasto, które zachwyci na niejednej imprezie. Masa budyniowa, biszkopt i pyszna polewa, to przepis na zniewalający deser!

Różowy makaron z burakami
Wyjątkowy, różowy i domowy makaron z dodatkiem aromatycznych buraków w sosie maślano-miodowym to danie, które naprawdę zachwyca. Przekonaj się, jakie jest smaczne!

Chlebek mięsny po grecku z tzatziki
Dla tych, którzy ponad wszystko kochają mięso w każdej postaci, mamy propozycję – „chlebek” w stylu greckim.