Cannelloni z mięsem mielonym - przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Niech na Twoim stole zawita danie w stylu włoskim. Przygotuj cannelloni – zapiekane makaronowe rurki z mięsem.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ BLENDER I
naczynie żaroodporne. TARKĘ O DROBNYCH: oczkach.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
temperatury 190°C (z termoobiegiem).
MIĘSO MIĘSO PRZEKŁADAMY
do miski i dodajemy 1 jajo, doprawiamy mielonym pieprzem.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
CEBULĘ I CZOSNEK
drobno siekamy.
NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ
wrzucamy 20 g masła, szklimy cebulę i czosnek na patelni. PODSMAŻAMY.
DODAJEMY MIĘSO MIELONE
i ugniatamy widelcem na patelni, podsmażając przez 5-6 minut, następnie zestawiamy z ognia i doprawiamy solą. MIESZAMY.: ODSTAWIAMY.
SOS POMIDOROWY CEBULĘ
kroimy w drobną kostkę, seler myjemy i również drobno kroimy.
DO CZYSTEGO GARNKA
wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i dodajemy drobno posiekany czosnek. SZKLIMY.
DODAJEMY CEBULĘ I
seler naciowy. SMAŻYMY NA MOCNYM: ogniu.
DODAJEMY POMIDORY Z
puszki, drobno posiekaną bazylię, gotujemy.
DODAJEMY SÓL I
pieprz oraz 2 szczypty cukru.
CAŁOŚĆ MIKSUJEMY ZA
pomocą blendera.
1/2 SOSU PRZELEWAMY
do naczynia z mięsem mielonym, mieszamy mięso z sosem. ODSTAWIAMY.
SOS BESZAMEL (ZASMAŻKA)
W garnku rozpuszczamy 70 g masła.
DODAJEMY MĄKĘ, PODSMAŻAMY
i wlewamy mleko.
CAŁOŚĆ ENERGICZNIE MIESZAMY
i gotujemy przez mniej więcej 4 minuty.
NA KONIEC DODAJEMY
pieprz, gałkę muszkatołową i minimalną ilość soli, ponownie mieszamy.
FASZEROWANIE MAKARONU CANNELLONI
Pozostałą część sosu pomidorowego przekładamy na dno naczynia żaroodpornego i dokładnie rozprowadzamy.
FASZERUJEMY MIĘSEM WNĘTRZE
rurek makaronu.
MAKARON Z FARSZEM
układamy na sosie w naczyniu żaroodpornym.
PRZYGOTOWANĄ CAŁOŚĆ ZALEWAMY
ciepłym sosem beszamelowym i dokładnie rozprowadzamy, na wierzch ścieramy ser grana padano.
NACZYNIE ŻAROODPORNE WKŁADAMY
do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C z termoobiegiem (210°C bez termoobiegu) na 30-40 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4686,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1171,7 kcal
Tłuszcz
59,0 g
Węglowodany
88,3 g
Błonnik
71,5 g
Białko
71,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Panzanella – sałatka z pomidorami i czerstwym pieczywem
Proste kompozycje składników są najlepsze, gdy szukasz lekkich przepisów na lato i chcesz oszczędzić czas. Spróbuj, jak smakuje panzanella – szybka sałatka z pomidorami w stylu toskańskim!

Zimowa surówka z czerwonej kapusty z orzechami włoskimi i pomarańczami
Surówka z kapusty i różnych sałat z dodatkiem kawałków pomarańczy z aromatycznym dressingiem i parmezanem. Świetnie połączenie, które odświeży każdy posiłek.

Carbonara z boczkiem
Jest i on! Makaron carbonara z małą modyfikacją na rzecz polskich warunków, czyli zamianą guanciale na boczek. To pyszne danie, które zachwyci nawet największych tradycjonalistów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto zebra
Sporu dotyczącego pasków zebry z pewnością nie rozstrzygniemy, ale zawsze możemy zrobić przepyszne ciasto zebrę, którego każdy paseczek smakuje idealnie!

Marynowane szaszłyki warzywne z grilla
Lekka i zdrowa propozycja dania z rusztu. Marynata z octu balsamicznego i ziół gwarantuje jego niepowtarzalny smak.

Babka serowa z pomarańczami
Skuś się na pyszną babkę serową z orzeźwiającym aromatem pomarańczy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Iberyjska sałatka z owocami morza
Daria Ładocha zabiera Cię w podróż na Półwysep Iberyjski! Przygotuj razem z nią sałatkę ziemniaczaną w stylu iberyjskim z kalmarami, małżami i krewetkami.

Tort czekoladowo-kawowy
Szukasz przepisu na tort na wyjątkową okazję? Sięgnij po doskonały przepis Pawła Małeckiego!

Toscakaka z migdałami i dżemem z borówek
Słodkie migdały w karmelu i sól morska – skandynawskie połączenie smaków, które sprawdzi się również na Twoim stole.