Chleb orkiszowy faszerowany pastą ziemniaczaną z ricottą • przepis • składniki • przygotowanie
Oryginalny pomysł połączenia pysznego chleba orkiszowego z aromatycznym farszem ziemniaczanym z dodatkiem sera ricotta.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZIEMNIAKI GOTUJEMY W
osolonej wodzie do miękkości.
STUDZIMY I
rozgniatamy.
JAJKA GOTUJEMY NA
twardo, studzimy i obieramy ze skorupek, a następnie kroimy w kostkę.
PAPRYKI ORAZ OGÓREK
kroimy w bardzo drobną kostkę.
WARZYWA DODAJEMY DO
ziemniaków razem z ricottą i posiekanym szczypiorkiem.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE
mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z CHLEBA ODKRAWAMY
piętkę, a następnie usuwamy miąższ.
GOTOWĄ PASTĄ ZIEMNIACZANĄ
faszerujemy chleb i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
PO TYM CZASIE
chleb możemy kroić na kromki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2292 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
286,5 kcal
Tłuszcz
10,3 g
Węglowodany
32,6 g
Błonnik
14,1 g
Białko
14,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Słodkie bruschetty z truskawkami
Słodkie bruschetty, czyli chrupiące pieczywo z pysznym kremem z mascarpone i kremem pistacjowym. Dzięki dodatkowi truskawek zyskują nie tylko na smaku, ale też na świeżości – koniecznie spróbuj!

Pizza z mielonym mięsem (lahmacun)
Jeśli szukasz pomysłu na nietypową i smaczną pizzę, koniecznie skorzystaj z tego przepisu!

Groszkowe pęczotto z ubijaną fetą
Aromatyczny kuzyn risotto, czyli pęczotto, to świetny pomysł na obiad. Przekonaj się, jak smakuje z groszkiem, szpinakiem i ubijaną fetą.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Calzone z ricottą
Calzone ma kształt dużego pieroga, jednak przygotowuje się je z ciasta drożdżowego! Spróbuj go z nadzieniem ze szpinaku i serów.

Placek cebulowy
Proste, sycące i smaczne danie na cieście drożdżowym, które jest alternatywą dla klasycznej pizzy. Palce lizać!

Chrupiąca ryba z ananasem i warzywami
Mintaj w nowej odsłonie? Świetna propozycja dla fanów orientalnych smaków – do przygotowania w woku lub na patelni.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pastrami po filadelfijsku
Macie wolne 15 minut? Tak? To poznajcie prosty oraz szybki przepis Kingi na pastrami po filadelfijsku. Poczujcie północnoamerykańskie smaki i aromaty. Gotowi? Czas start!

Chrupiące piersi kurczaka z frytkami z batatów
Domowe frytki z batatów i chrupiącej piersi kurczaka w wyjątkowej marynacie majonezowej i panierce z panko i parmezanu to pomysł na obiad idealny. Skuś się na to pyszne połączenie i zachwyć się smakiem!

Fajita z kurczaka
Pierś kurczaka i świeże warzywa grillowane w aromatycznej marynacie z czosnkiem. Podane w tortilli, z dodatkiem pico de gallo i kwaśnej śmietany z pewnością zachwycą gości podczas każdego spotkania na świeżym powietrzu.