Chleb w stylu portugalskim • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowo miękki w środku i chrupiący na zewnątrz chleb w stylu portugalskim, nazywany też chlebem wodnym, świetny jako domowe pieczywo. Koniecznie spróbuj!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY WODĘ Z MĄKĄ
Do pojemnika miksującego wlewamy wodę i wsypujemy mąkę. Całość mieszamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 30 sekund / obroty 5. Połączone składniki zostawiamy w pojemniku miksującym z zamkniętą pokrywą na ok. 40 minut.
WYRABIAMY CIASTO
Po upływie 40 minut do pojemnika miksującego dodajemy drożdże i sól i wyrabiamy ciasto, używając programuugniatanie / ciasto twarde / czas 4 minuty.Następnie ponownie wybieramy ten sam program i ustawienia i ugniatamy ciasto przez 2 minuty.
CIASTO WYRASTA
Gotowe ciasto przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ją bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 2 godziny, aby ciasto wyrosło (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
PIECZEMY CHLEB
Ciasto przekładamy na blachę obficie oprószoną mąką i formujemy z niego bochenek. Następnie na spodzie piekarnika ustawiamy keksówkę z ciepłą wodą, a blachę z chlebem na środkowym ruszcie. Chleb pieczemy przez ok. 50 minut – powinien wydawać głuchy odgłos po postukaniu w spód.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2440,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
244,1 kcal
Tłuszcz
1,1 g
Węglowodany
51,2 g
Błonnik
0 g
Białko
7,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa pieczarkowa
Spróbuj zupy pieczarkowej, której nie może zabraknąć na świątecznym stole u DG!

Smażony filet z pstrąga z wytrawną salsą truskawkową
Pstrąg, cebula i truskawki? To może się udać! Sprawdź zaskakujące danie od Karola Okrasy i odkryj rybę w zupełnie innym wydaniu.

Przekąski na imprezę
Jeśli szykujesz imprezę, koniecznie wypróbuj 3 rodzaje przekąsek DG!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wiosenny twarożek ze śmietaną, rzodkiewkami i ziołami
Wesoły, jak szczypiorek na wiosnę, a do tego lekki i delikatny przepis Kingi na twarożek z pewnością zadowoli Twoje podniebienie i podniebienia Twoich gości!

Ekspresowe congee
Skuś się na to wyjątkowe śniadanie w stylu azjatyckim, czyli congee, które dzięki wsparciu termorobota MC Smart przygotujesz w naprawdę ekspresowym tempie!

Grillowany łosoś z masłem ziołowym
Łatwy i szybki przepis na soczystego łososia z grilla z dodatkiem masła ziołowego, które wzbogaca jego wyjątkowy smak.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekane roladki z tortilli
Smakowita ciepła przekąska nie tylko na przyjęcia: połączenie serów, wędlin oraz pysznego sosu musztardowo-jogurtowego!

Pieczony bakłażan z indykiem
Niezwykle proste w przygotowaniu i lekkie danie, które świetnie sprawdzi się jako lunch w ciepły dzień. Poznaj idealny przepis na obiad na lato!

Makaron z kurkami
Szukasz pomysłu na szybkie i łatwe w wykonaniu danie? Wypróbuj przepis Darii na makaron z kurkami, szpinakiem i aromatyczną szałwią!