Chrupiący łosoś z purpurową owsianką • przepis • składniki • przygotowanie
Ugotowane na słono płatki i ryba w chrupiącej panierce to dowód na to, że owsianka jest doskonała nie tylko na śniadanie.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE
papier pergaminowy blachę do pieczenia Rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg). Przygotuj wcześniej: Upiecz buraki w piekarniku do miękkości (pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez mniej więcej 2 godziny). Po przestudzeniu obierz je i pokrój w kostkę. Przygotowanie Do garnka z gotującą się wodą dodajemy 1 małą łyżeczkę cynamonu oraz 1 małą łyżeczkę obranego i posiekanego imbiru. Do gotującej się wody dodajemy 150 g płatków owsianych (ilość wody zależy od szerokości naczynia). Płatki gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając (płatki powinny być rozklejone). Gdy płatki wchłoną całą wodę, zmniejszamy ogień. Podgrzewamy. Jeśli woda zbyt mocno odparuje z płatków (płatki osiadają na dnie naczynia), dodajemy niewielką ilość wody. Upieczone lub ugotowane i pokrojone buraki przekładamy do miski. Do buraków dodajemy skórkę startą z 1 limonki, sok z 1/2 limonki, 1 małą łyżeczkę miodu kremowego, 1 łyżeczkę bardzo drobno posiekanego imbiru oraz 1/2 pęczka świeżej, posiekanej kolendry. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą oraz 1/2 łyżki oleju rzepakowego. Dokładnie mieszamy, następnie doprawiamy sokiem z 1/2 limonki (do smaku) i 1 łyżeczką sosu sojowego. Mieszamy i odstawiamy na mniej więcej 10 minut. Filety z łososia, oczyszczone ze skóry, doprawiamy pieprzem z obu stron oraz skórką z limonki. Pozostałą część płatków owsianych (100 g) siekamy. 1/2 pęczka świeżej kolendry siekamy (kilka listków pozostawiamy do dekoracji). Posiekaną kolendrę mieszamy z posiekanymi płatkami owsianymi. Jaja roztrzepujemy w czystym naczyniu, mąkę przesypujemy na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Filety z łososia obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i posiekanych płatkach owsianych wymieszanych z kolendrą, następnie smażymy na patelni z obu stron. Przesmażone filety z łososia przekładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C (termoobieg) na 3-4 minuty. Do owsianki dodajemy masło i 3/4 zamarynowanych buraków, całość podgrzewamy i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, odrobiną soku z limonki i 1 łyżeczką miodu kremowego. Mieszamy, lekko podgrzewamy. Pozostałe buraki skrapiamy olejem rzepakowym. Owsiankę wykładamy na talerz. Filety wykładamy na owsiankę. Całość posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Na sam koniec wykładamy buraczki, całość doprawiamy pieprzem i kilkoma listkami kolendry. Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3529,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
882,4 kcal
Tłuszcz
46,3 g
Węglowodany
66,3 g
Błonnik
52,5 g
Białko
52,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kremowa zupa z kalafiora
Kiedy nie ma czasu na długie godziny spędzone w kuchni, warto postawić na delikatną zupę z kalafiora z dodatkiem sera.

Pistacjowe parfait na carpaccio z truskawek
Aksamitne pistacjowe parfait na delikatnym carpaccio z truskawek to przepyszny deser pełen elegancji i świeżych smaków. Idealny na wyjątkowe okazje, takie jak Wielkanoc!

Zupa chrzanowo-ziemniaczana z pesto
Zupa chrzanowo-ziemniaczana z chrupiącymi ziemniaczkami i aromatycznym pesto z pietruszki. Sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe danie, i przekonaj się, jak proste jest przygotowanie zupy z termorobotem MC Smart.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tęczowy tort
Rainbow cake to tęczowy tort na wyjątkowe okazje. Wygląda spektakularnie! Przepis Pawła będzie doskonały na specjalną okazję!

Monogram cake
Szukasz przepisu na wyjątkowy tort? Chcesz spersonalizować wypiek, by uczcić szczególną okazję dla bliskiej ci osoby? Przygotuj monogram cake według przepisu Pawła Małeckiego!

Lekka pianka pomarańczowa
Orzeźwiający cytrusowy deser na każdą porę roku, doskonały dla osób dbających o linię!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bruk z polędwicy wołowej podany na purée z marchwi
Lubisz wołowinę? Podejdź do niej z wielką atencją, a ona odwdzięczy się wspaniałym smakiem.

Mazurek cytrynowy
Mazurek cytrynowy to idealne połączenie kruchego ciasta i orzeźwiającego, delikatnie kwaskowego nadzienia. Daj się porwać jego cytrusowej słodyczy i zrób mazurka według naszego przepisu!

Kokosowe krewetki z sosem mango
Pyszne, kokosowe krewetki z dodatkiem delikatnego ryżu jaśminowego i słodko-ostrego sosu mango. To idealny pomysł na zaskakujący obiad w stylu azjatyckim.