Ciasteczka z serem i borówkami • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny deser z owocami? Proponujemy babeczki z kruchego ciasta wypełnione kremowym serkiem i aromatyczną borówką.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MĄKĘ, 1
łyżkę cukru, masło zagniatamy razem.
STOPNIOWO DODAJEMY ZIMNĄ
wodę i dalej zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto.
JEŚLI CIASTO ZACZNIE
robić się zbyt wilgotne, nie dodajemy więcej wody.
CIASTO ZAWIJAMY W
folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez mniej więcej 30 minut.
W MIĘDZYCZASIE Z
cytryny ścieramy skórkę.
MIESZAMY JĄ Z
borówkami, 1 łyżką cukru, mąką ziemniaczaną oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. ODSTAWIAMY.
SOK Z DRUGIEJ
połowy cytryny mieszamy z twarożkiem i pozostałym cukrem.
SCHŁODZONE CIASTO CIENKO
rozwałkowujemy.
WYCINAMY 12
kółek.
NA 6 Z
nich nakładamy odrobinę twarożku oraz borówek.
NA POZOSTAŁYCH 6
kółkach robimy na środku małe nacięcie w kształcie krzyżyka i nakrywamy nimi farsz.
BRZEGI CIASTECZEK ZACISKAMY
za pomocą widelca.
CIASTECZKA UKŁADAMY NA
blasze wyłożonej papierem do pieczenia. JAJKO ROZTRZEPUJEMY: widelcem.
ZA POMOCĄ PĘDZELKA
smarujemy nim delikatnie wierzch ciasteczek.
BLACHĘ WKŁADAMY DO
piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na mniej więcej 20-25 minut – aż do zarumienienia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3079,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
513,2 kcal
Tłuszcz
29,9 g
Węglowodany
52,5 g
Błonnik
9,7 g
Białko
9,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
Szukasz efektownego dania, które zachwyci gości i jednocześnie jest proste do przygotowania? Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami to idealna propozycja – połączenie delikatnego mięsa, soczystych pieczarek zawiniętych w ciasto z żółtego sera tworzy harmonijną kompozycję smaków. Odkryj nasz przepis!

Koktajl z kaszy jaglanej, wiśni i soku z buraka czerwonego
Kasza jaglana doskonale sprawdza się również w koktajlach. Paweł podpowiada, z czym ją najlepiej połączyć!

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
Delikatne, soczyste mięso w słodko-pikantnej marynacie wzbogacone smakiem miodowej, kiszonej kapusty.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Risotto z grzybami
Klasyka w stylu włoskim dobra na każdą okazję. Spróbuj kremowego, grzybowego risotta z pieczarkami i borowikami.

Sylwestrowe przekąski z pomidorkami koktajlowymi
Zobacz, jakie przekąski pojawią się na sylwestrowej imprezie Karola Okrasy!

Forszmak
Karol Okrasa, przygotowując swój forszmak, inspirował się klasycznym daniem lubelskim. Wzbogacił je jednak o aromatyczny kmin rzymski i kolendrę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczone bataty z piekarnika
Odkrywanie nowych, smakowitych alternatyw dla klasycznych potraw i dodatków to prawdziwie pasjonująca podróż. Jednym z takich zamienników, który zdobywa coraz większą popularność, są pieczone bataty z piekarnika. Te chrupiące, złociste i lekko słodkie kawałki słodkich ziemniaków idealnie sprawdzą się solo, jak i jako dodatek do różnych potraw.

Sałatka z makaronu sojowego podawana z ostrymi klopsikami z mięsa mielonego
Sałatkę makaronową możesz przygotować także w stylu azjatyckim. Poznaj przepis!

Galette z morelami i rozmarynem
Galette to tarta, którą przygotujesz bez formy! Poznaj przepis na kruche ciasto z morelami, czekoladą i rozmarynem.