Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną • przepis • składniki • przygotowanie
Nietypowe ciasto drożdżowe, przełożone masą, ze świeżymi figami oraz z dużą ilością suszonej żurawiny!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
CIASTO DROŻDŻOWE DROŻDŻE
mieszamy z połową ilości cukru i lekko podgrzanym mlekiem.
MĄKĘ PRZESIEWAMY DO
miski, robimy w środku zagłębienie, do którego wlewamy mleko z drożdżami.
MIESZAMY ROZCZYN Z
niewielką ilością mąki (sprawdź TRIK ), oprószamy wierzch mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ŻURAWINĘ NAMACZAMY W
ciepłej wodzie, odstawiamy.
DO ROZCZYNU DODAJEMY
pozostały cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i jajka. MIESZAMY.
DODAJEMY ROZPUSZCZONE MASŁO
i dokładnie wyrabiamy, aż masa zacznie odklejać się od dłoni.
GOTOWE CIASTO OPRÓSZAMY
mąką i odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
KRUSZONKA WSZYSTKIE SKŁADNIKI
krótko zagniatamy do uzyskania kruszonki (sprawdź TRIK ). WSTAWIAMY DO: lodówki.
KREM SEREK MASCARPONE
ucieramy z cukrem pudrem i łączymy z ubitą śmietanką.
POD KONIEC DODAJEMY
sok z cytryny i krótko mieszamy.
PONOWNIE ZAGNIATAMY CIASTO,
przekładamy do blaszki o średnicy 24 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
NA WIERZCHU UKŁADAMY
umyte i pokrojone w plastry figi, odcedzoną żurawinę (opcjonalnie można dodać żurawinę do ciasta podczas wyrabiania) oraz posypujemy kruszonką.
PRZYKRYWAMY CIASTO ŚCIERECZKĄ
i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut.
PIECZEMY 25-30 MIN
w temp. 190°C.
STUDZIMY I KROIMY
na pół, na dwa równe blaty.
CIASTO PRZEKŁADAMY KREMEM
i posypujemy cukrem pudrem.
DEKORUJEMY ĆWIARTKAMI FIG
i listkami mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4660,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
291,3 kcal
Tłuszcz
14,8 g
Węglowodany
35,8 g
Błonnik
4,8 g
Białko
4,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szybkie ciasto dyniowe
Sezonowa dynia smakuje świetnie, gdy upieczemy ją na słodko – na przykład w formie szybkiego ciasta z mąki razowej z dodatkiem cynamonu!

Makaron z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą
Porcja makaronu z rybą udekorowana włoskimi dodatkami to sposób na szybki i zdrowy, a przede wszystkim pyszny obiad.

Spaghetti bolognese
Najpopularniejsze danie w stylu włoskim, uwielbiane przez dzieci - przygotuj je razem z Kuchnią Lidla!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa klopsikowa
Zapraszamy do odkrycia tajemnic przepisu na zupę klopsową, która jest prawdziwym klasykiem domowej kuchni. Ta aromatyczna zupa, złożona z delikatnych klopsików i aromatycznego bulionu, nie tylko rozgrzewa ciało w chłodniejsze dni, ale także kusi bogactwem smaków i interesującym wyglądem.

Orientalny gulasz jagnięcy z ciecierzycą
Przygotuj danie pełne bliskowschodnich aromatów. Doskonale doprawiona jagnięcina i chrupiąca cieciorka to jego mocne atuty!

Wigilijna zupa rybna
Esencjonalna, pełna świątecznych smaków oraz aromatów i przygotowana z najlepszej jakości ryb – właśnie taka powinna być idealna zupa rybna na wigilię, którą przyrządzisz z przepisem Karola!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wielkanocna baba drożdżowa
Piotr Kucharski wie, jak przygotować idealne ciasto drożdżowe. A z niego najlepiej przygotować wielkanocną babę z cytrusowym lukrem!

Kopytka razowe ze smażoną kiszoną kapustą
Spróbuj kopytek z dodatkiem mąki razowej. Wyjątkowego smaku nadaje im smażona kapusta kiszona z lekko słodką nutą.

Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
Pizza neapolitańska to ikona włoskiej kuchni oraz kultury. Aromatyczna, pulchna i minimalistyczna pizza wypiekana w wysokiej temperaturze jest praktycznie niemożliwa do przygotowania w domowych warunkach, ale czy na pewno? Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny przepis na pizzę w stylu neapolitańskim, którą da się wypiec w domowym piekarniku. Zrób ją razem z nami!