Ciasto pomponik bez pieczenia • przepis • składniki • przygotowanie
Warstwa herbatników, słodkiego kremu kokosowego i słodko-kwaśnej czarnej porzeczki – tak przenikają się smaki w łatwym do przygotowania cieście bez pieczenia! Wypróbuj przepis!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Do garnka wlewamy wodę, którą zagotowujemy i wyłączamy. Na garnek nakładamy miskę z czekoladą. Ważne, aby dno miski nie dotykało wody. Czekoladę pozostawiamy do roztopienia się pod wpływem pary. Od czasu do czasu mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ
Do miski dodajemy ser mascarpone, śmietankę, rozpuszczoną białą czekoladę oraz 35 g wiórków kokosowych. Całość miksujemy do połączenia się składników.
PRZEKŁADAMY CIASTO
Masę dzielimy na 3 części. Dno foremki wykładamy herbatnikami, smarujemy dżemem z czarnej porzeczki (100 g) i wykładamy część masy kokosowej. Czynność powtarzamy, tworząc drugą warstwę ciasta. Układamy ponownie herbatniki i wykładamy pozostałą część kremu. Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi (15 g) i ozdabiamy wedle uznania np. kokosowymi kuleczkami. Schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4020,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
502,6 kcal
Tłuszcz
37,4 g
Węglowodany
40,1 g
Błonnik
0,8 g
Białko
6,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Rogale półfrancuskie z makiem i bakaliami
Słodko nadziewane rogaliki według przepisu Pawła zachwycają delikatnością ciasta, aromatem nadzienia z maku i marcepanu oraz chrupką, orzechową posypką!

Jagodowe mascarpone
Delikatny deser łączący smak jagód z kremowym serkiem. Podany w wysokich pucharkach i ozdobiony owocami oczaruje gości!

MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z ŻELEM TRUSKAWKOWYM
Pyszny letni deser z kruszonką, musem z białej czekolady i żelem truskawkowym. Sprawdź, jak przygotować tę rozkosz dla podniebienia!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Arbuziaki z galaretki
Efektowny i orzeźwiający deser w formie trójkolorowych galaretek przypominających plasterki arbuza zachwyca wyglądem i smakiem! Idealny na letnie przyjęcia.

Suflety z serem munster
Suflety z beszamelowo-serowym sosem to świetny pomysł na pyszne sobotnie śniadanie. Intensywny aromat sera munster nadaje im wyjątkowy smak i aromat. Wypróbuj koniecznie!

Tort arbuzowy
Tort z arbuza? Tak! To świetny pomysł, który z powodzeniem zastąpi tradycyjny tort. Wypróbuj go i zaskocz wszystkich nietypowym rozwiązaniem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasta rybna na kanapki
Makrela, łosoś czy halibut? Której ryby użyjesz do przygotowania swojej pasty kanapkowej?

Domowy keczup
Do burgerów, do frytek, na kanapki! Domowy ketchup wg przepisu Karola smakuje doskonale z każdą przekąską, a co najważniejsze – dobrze znasz jego skład!

Makaron z chorizo i krewetkami
Marzysz o wielkiej makaronowej uczcie? Wypróbuj przepis Darii na makaron tagliatelle z chorizo, krewetkami w sosie z winem i mascarpone. Pycha!