Cookies z karmelizowanymi jabłkami, kajmakiem i popcornem • przepis • składniki • przygotowanie
Ciastka, które łączą słodkie i słone smaki – i są straaasznie pyszne! Idealne na halloweenowe przyjęcie albo wieczór filmowy.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 9
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do misy miksera wrzucamy masło i cukier trzcinowy i ucieramy na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i ponownie miksujemy – do momentu, aż składniki dobrze się połączą.
PIECZEMY CIASTKA
Za pomocą gałkownicy formujemy kulki z ciasta i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10-12 minut w temp. 180°C, aż ciasteczka się zarumienią. Po upieczeniu zostawiamy je do ostygnięcia.
DEKORUJEMY CIASTKA
Ciastka smarujemy punktowo kajmakiem, a następnie w tych miejscach przyklejamy popcorn. W razie potrzeby dokładamy odrobinę kajmaku – według uznania. Całość uzupełniamy konfiturą z jabłek i oprószamy solą z młynka.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3088,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
343,2 kcal
Tłuszcz
15,3 g
Węglowodany
46,9 g
Błonnik
0,6 g
Białko
4,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej z szałwią i szparagami
Połączenie ryby i mięsa znane jest w kuchni staropolskiej od dawna. Odwołuje się do niego ten przepis. Warto spróbować!

Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
Kwintesencja lata: rabarbar i truskawki! Tym razem w formie domowych lodów wg przepisu Pawła. Sprawdź, jak łatwo przygotować je w maszynie, i ciesz się tym prostym, sezonowym deserem.

Krem marchewkowy z chipsami z buraka
Wyjątkowo ostry krem marchewkowy podany z chipsami z buraka i aromatyczną kolendrą. Wykorzystaj termorobota MC Smart i przekonaj się, jak proste może być gotowanie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Shake sojowy z jagodami i gruszką
Shake na mleku sojowym może smakować równie dobrze. Szczególnie w połączeniu ze słodkimi owocami.

Ubijana ricotta na grzance
Proste, a jednocześnie efektowne danie, idealne na śniadanie, przekąskę lub lekki lunch. Kremowa ricotta z dodatkiem miodu i oliwy, podana na chrupiącej grzance z nutą cytryny i świeżo mielonego pieprzu, zachwyci smakiem i wyglądem.

Pożywne szkolne bułeczki z szynką
Miękkie, puszyste muffiny pełne wartościowych składników. Lekka i sycąca przekąska dla dużych i małych.
🔥 O podobnym poziomie trudności

„Podwodne” rogaliki migdałowe
Sprawdź pomysł Pawła na przygotowanie wyjątkowo puszystych i zaskakująco smacznych rogalików, ciekawą „wodną” metodą!

Faszerowane jajka jak kurczaczki
Proste w wykonaniu faszerowane jajka, które swoim wyglądem przypominają kurczaczki. Z pewnością zachwycą nie tylko dzieci i staną się piękną ozdobą wielkanocnego stołu.

Jogurtowy sos curry mango
Niezwykły sos, który doda wyrazistości i świeżości każdej potrawie od wrapów do dań z grilla, ale też sprawdzi się jako dip do warzyw. Przygotuj go, aby urozmaić smak swoich ulubionych potraw.