Cronuty • przepis • składniki • przygotowanie
Połączenie croissanta i donuta, czyli cronut! Paweł pokaże Ci, jak przygotować ten popularny deser.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj wałek do ciasta folię spożywczą ringi do wycinania ciasta Ciasto przed smażeniem musi spędzić w lodówce całą noc.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO WSZYSTKIE SYPKIE
SKŁADNIKI I NASIONKA WYDRĄŻONE Z LASKI WANILII MIESZAMY W DUŻEJ MISCE.
DODAJEMY WODĘ, ŚMIETANKĘ ORAZ JAJKO I DOKŁADNIE WYRABIAMY CIASTO.
NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY JE NA STOLNICĘ.
MOCNO SCHŁODZONE MASŁO KROIMY W CIENKIE PLASTERKI I WCISKAMY STOPNIOWO W CIASTO, UGNIATAJĄC.
FORMUJEMY Z CIASTA PROSTOKĄT I WSTAWIAMY DO LODÓWKI NA OKOŁO 30 MINUT.
ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY
na podsypanej mąką stolnicy.
Składamy na trzy, rozwałkowujemy i ponownie składamy na trzy – czynność powtarzamy trzy razy.
Ciasto owijamy luźno folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.
SMAŻYMY CRONUTY CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY
na posypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm.
Wycinamy kółka, a w nich na środku mniejsze kółeczka – tworząc oponki.
Cronuty smażymy w oleju rozgrzanym do temperatury 160-180°C z dwóch stron na złoty kolor.
Na koniec zanurzamy cronuty w przygotowanej polewie i posypujemy orzechami lub dowolnymi posypkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
9866,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
493,3 kcal
Tłuszcz
47,1 g
Węglowodany
17,1 g
Błonnik
0,3 g
Białko
2,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gnocchi z kurczakiem
Gnocchi z kurczakiem to niecodziennie połączenie, które zachwyca swoim smakiem i aromatem. Soczyste mięso z kurczaka i sprężyste kluseczki zatopione w aromatycznym sosie idealnie sprawdzą się na lunch, obiad, a nawet kolację. Otwórz się na nowe smaki i przygotuj wraz z nami gnocchi z kurczakiem i sosem pomidorowym!

PASTA Z PIECZONEGO DORSZA
Poznaj niezawodny przepis Karola Okrasy na pyszną pastę kanapkową z pieczonym dorszem!

Paglia e fieno – makaron z groszkiem
Guanciale, groszek i makaron fettuccine łączą się w prostym daniu tradycyjnej kuchni we włoskim stylu, które dzięki przepisowi Karola ma szansę trafić na listę Twoich ulubionych!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tradycyjny żurek na zakwasie
Prawdziwy smak Świąt Wielkanocnych zaprosisz do kuchni razem z przepisem Karola! Podaj bliskim tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą, ziemniakami i chrzanem.

Odwrócone ciasto z ananasem
Ciasto ananasowe z plastrami skarmelizowanego ananasa na wierzchu, z delikatnym ciastem z dodatkiem wiórków kokosowych. Świetne połączenie smaków w cieście wg przepisu Pawła Małeckiego!

Pieczone gołąbki z sosem musztardowym
Pieczone gołąbki z dodatkiem sosu musztardowego to pyszna propozycja Karola Okrasy na domowy obiad.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem
Kluski śląskie możesz podać w zupełnie nowy sposób! W kremowym sosie z jarmużem, aromatyczną skórką cytrynowa i wędzonym pstrągiem.

Pretzel dog
Wyjątkowa wersja hot doga, czyli pretzel dog! To pyszna przekąska z wieprzową kiełbaską i niemieckim serem, która świetnie sprawdzi się zarówno na imprezie, jak i na pikniku.

Krokiety z mięsem
Krokiet z mięsem to jedna z tych klasycznych potraw, które kojarzą się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Ta chrupiąca przekąska znana jest w wielu krajach — od tradycyjnych polskich krokietów aż po hiszpańskie croquetas. Wariacji na temat tego przysmaku jest wiele. Poznaj nasz sposób na klasyczne krokiety z mięsem!