Cytrusowa sałatka z krewetek i awokado – poznaj najlepszy przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz czegoś lekkiego i orzeźwiającego? Przygotuj cytrusową sałatkę z krewetkami. Jest idealna na kolację we dwoje.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ UGOTUJ
krewetki w pancerzykach - przez około 4 minuty we wrzącej i osolonej wodzie.
ODSTAW DO
wystudzenia.
PRZYGOTOWANIE Z POMARAŃCZY
i grejpfruta wycinamy miąższ – najpierw odcinamy skórkę razem z białymi błonkami (najlepiej użyć do tej czynności noża do chleba).
MAŁYM NOŻEM WYCINAMY
segmenty miąższu wzdłuż białych błonek (czynność wykonujemy nad miseczką).
GDY WYTNIEMY OSTATNI
segment miąższu, wyciskamy z pozostałej części sok do miseczki.
WINEGRET DO CZYSTEJ
miseczki dodajemy 2 łyżki miodu, 2 łyżki czerwonego octu winnego.
DODAJEMY SOK Z
1/2 cytryny , mieszamy.
NASTĘPNIE DODAJEMY 100
ml oliwy z oliwek, ponownie mieszamy.
DOPRAWIAMY ŚWIEŻO MIELONYM
pieprzem i solą.
MAŁYMI PORCJAMI DODAJEMY
wyciśnięty sok z pomarańczy i grejpfruta, mieszamy.
NA ZIMNĄ PATELNIĘ
wrzucamy orzechy nerkowca, prażymy, pilnując, żeby się nie przypaliły.
USUWAMY GŁÓWKI I
nóżki krewetek, następnie usuwamy pancerze (zostawiamy tylko ogonki).
KREWETKI NACINAMY WZDŁUŻ
od strony grzbietowej i wyciągamy jelita.
TAK PRZYGOTOWANE KREWETKI
myjemy pod bieżącą wodą.
AWOKADO KROIMY NA
pół, przekręcamy aby oddzielić od siebie połówki, obieramy i kroimy w paski.
SZCZYPIOREK Z DYMKI
kroimy w paski.
JAK PODAWAĆ RUKOLĘ
myjemy i układamy na talerzu, dodajemy miks sałat, na sałacie układamy miąższ pomarańczy i grejpfruta, krewetki, szczypiorek, awokado i kilka listków kolendry .
UPRAŻONE ORZECHY SIEKAMY,
posypujemy sałatkę orzechami.
CAŁOŚĆ POLEWAMY PRZYGOTOWANYM
winegretem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1857,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
464,4 kcal
Tłuszcz
33,7 g
Węglowodany
29,6 g
Błonnik
16,3 g
Białko
16,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sylwestrowe przekąski Krzysztofa Ibisza
Sięgnij po szybkie i łatwe w wykonaniu przekąski Krzysztofa Ibisza na pyszną tortillę, frittatę i łódeczki z selera naciowego!

Koktajl z krewetek
Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza! Zobacz, jak przygotować z nich koktajl z awokado i grejpfrutem.

Czekoladowa miska smoothie i ciastka owsiane – lunchbox na słodko
Czekoladowe smoothie i domowe ciastka owsiane, to śniadanie, które doda Twojemu dziecku energii do nauki i zdobywania świata! Przekonaj się jakie to proste!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik na zimno z galaretką z truskawkami
Najlepsze słodkie na lato? Takie, którego nie trzeba piec i które ma dużo świeżych owoców! Idealny będzie więc sernik na zimno z galaretką z truskawkami, który zachwyci smakiem i ochłodzi w gorący dzień.

Smażony seler z boczkiem i migdałami
Seler to nie tylko jeden ze składników warzywnego bulionu. Świetnie smakuje również smażony. Spróbuj połączenia z boczkiem i migdałami – na purée.

Babeczki leśny mech
Wyjątkowe babeczki inspirowane znanym ciastem leśny mech! Wypróbuj najnowszy przepis Pawła i zadbaj o kolorowy, słodki dodatek, który świetnie sprawdzi się chociażby na wielkanocnym stole.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Polędwiczki z kurczaka w panierce
Jeśli marzysz o doskonałych chrupiących polędwiczkach z kurczaka, które rozpływają się w ustach, to nasz przepis jest dla Ciebie! Soczyste wnętrze i aromatyczna, chrupiąca panierka to połączenie warte grzechu. Poznaj nasz przepis!

Wegańska ryba po grecku
Wegańska ryba? Tak! To możliwe! Poznajcie trik Kingi, na tofu-rybę w płatach nori z dużą ilością warzyw!

Kalarepa faszerowana grochem
Kalarepa faszerowana grochem, szpinakiem, fetą i innymi aromatycznymi dodatkami to idealny pomysł na wiosenny obiad. Koniecznie wypróbuj ten przepis!