Stek z bakłażana BBQ z humusem z bobem i wegańskim allioli • przepis • składniki • przygotowanie
Czas na wegańską ucztę! Stek z bakłażana z delikatnym hummusem i wegańskim allioli możesz podać jako wspaniały lekki obiad. Sprawdź przepis i zaskocz domowników lub swoich gości.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY STEKI
Bakłażany kładziemy na rozgrzany grill i opiekamy, aż skórka stanie się zwęglona. Następnie zdejmujemy je z grilla, przykrywamy folią aluminiową i odczekujemy 10 minut. Po tym czasie ściągamy skórkę z bakłażanów. Kładziemy je na folii spożywczej, od góry przykładamy jej drugi arkusz. Rozbijamy bakłażany tłuczkiem, tak aby przypomniały kształtem kotlety. Rozbite bakłażany skrapiamy oliwą i obtaczamy w przyprawie do mięsa.
PRZYGOTOWUJEMY SOS BBQ
Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy sos zacznie się gotować, zmniejszamy ogień do minimum i redukujemy go, gotując przez około 10 minut.
GRILLUJEMY STEKI I DODAJEMY SOS BBQ
Steki z bakłażana grillujemy z obu stron po około 7 minut. Pod koniec grillowania smarujemy każdą stronę przygotowanym sosem BBQ. Zdejmujemy steki z grilla i polewamy pozostałym sosem BBQ.
PRZYGOTOWUJEMY HUMMUS Z BOBEM
Bób gotujemy przez około 10 minut w osolonej wodzie, aż stanie się miękki. Odcedzamy i obieramy ze skórki. Potem obrany bób, odsączoną z zalewy ciecierzycę, szpinak, czosnek, sok z cytryny i pastę sezamową tahini umieszczamy w blenderze. Całość miksujemy na gładką masę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
PRZYGOTOWUJEMY ALLIOLI
Namoczone i odcedzone orzechy nerkowca wraz z czosnkiem, napojem roślinnym, sokiem z cytryny i solą miksujemy na gładką masę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2328,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1164 kcal
Tłuszcz
40,2 g
Węglowodany
161,1 g
Błonnik
43,2 g
Białko
52,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tarta bananowo-karmelowa
Tarta jest jednym z najdoskonalszych deserów, jaki kiedykolwiek wymyślono. Dziś proponujemy Wam tartę bananowo-karmelową! Obiecujemy, że oszalejecie z zachwytu!

Zapiekanki w stylu włoskim
Suszone pomidory, mozzarella, mascarpone i szynka parmeńska? To musi być zapiekanka w stylu włoskim! Koniecznie wypróbujcie ten wyjątkowy pomysł na przekąskę.

Omlety ziołowe z nadzieniem z serka grani i łososia
Zacznij dzień od pysznego posiłku! Omlet ziołowy z nadzieniem z serka grani i wędzonego łososia!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Paszteciki z wędzonego pstrąga
Bardzo eleganckie przekąski na sylwestrowy stół przygotowane z prostych składników. Niech paszteciki z aksamitnym musem z pstrąga trafią do Waszego imprezowego menu dzięki przepisowi Karola!

Podwędzane szaszłyki z kurczaka w sosie pomarańczowo-sojowym, z sałatką z marchewki
Pyszne połączenie delikatnego drobiu, boczku i orientalnych przypraw. Niezwykle aromatyczna, zaskakująca smakiem potrawa.

Czekoladowe friands
Czekolada, kakao, cukier puder i cynamon – takie połączenie z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom słodkich babeczek!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegański sernik z owoców lasu
Paweł Małecki oprócz klasycznych przepisów zna także ten na wegański sernik – na orzechowym spodzie, z masą z tofu i domową konfiturą z owoców leśnych.

Podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté
Będzie prosto, szybko, pysznie oraz bardzo zdrowo, gdy przygotujesz ekspresowe udka z warzywami z woka.

Krem borówkowy z karmelem
Karmel i borówki? Świetne połączenie, które sprawdzi się, gdy mamy apetyt na unikalny deser. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda!