Czekoladowy tort wegański z domowym kremem orzechowym • przepis • składniki • przygotowanie
Czekoladowe ciasto i dwa rodzaje kremów: wegański z orzechów i daktyli oraz malinowy na bazie mleczka kokosowego – zobacz, jak przygotować idealne ciasto wegańskie!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. W dużej misce mieszamy siemię lnianie z 90 ml wody i odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy. W drugiej dużej misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki. Do siemienia lnianego dodajemy pozostałą część mokrych składników i mieszamy dokładnie trzepaczką. Następnie mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę mleka lub wody.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto przelewamy do dwóch foremek i pieczemy przez około 25-30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Studzimy najpierw w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez 5 minut, następnie wyciągamy ciasto i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY KREM ORZECHOWY
Daktyle namaczamy w ciepłej wodzie przez około 10 minut, następnie odcedzamy. Do misy blendera dodajemy daktyle, orzechy, mleko ryżowe i kakao. Całość miksujemy do pożądanej konsystencji.
PRZYGOTOWUJEMY KREM WANILIOWO-MALINOWY
Stałą część mleczka kokosowego przekładamy do miski. Dodajemy syrop klonowy, nasionka wydrążone z laski wanilii, nasiona chia i maliny. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.
DEKORUJEMY TORT
Na środek patery wykładamy odrobinę kremu orzechowego. Układamy jeden spód i rozsmarowujemy na nim część kremu orzechowego. Przykrywamy drugim spodem. Całe ciasto pokrywamy pozostałym kremem orzechowym. Na górę wykładamy krem waniliowo-malinowy. Układamy owoce i dekorujemy świeżą miętą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6368 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
398 kcal
Tłuszcz
21,7 g
Węglowodany
45,3 g
Błonnik
7,6 g
Białko
7,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik z kajmakiem i migdałami
Dla wszystkich fanów serników Paweł Małecki przygotował pyszny przepis na sernik z masą kajmakową i chrupiącymi migdałami!

Florentynki migdałowe
Bez mąki i jajek, za to z całą masą orzechów i suszonych owoców. Wypróbuj przepis na tradycyjne ciasteczka inspirowane kuchnią Florencji!

Sałatka z białej fasoli
Spróbuj sałatki z białej fasoli z burakami, orzechami i pestkami granatu, oblanej sosem pomarańczowym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Łazanki
Łazanki to jedno z tych tradycyjnych dań, które serwowane jest na całym obszarze Polski — od morza aż po góry. To pyszne połączenie makaronu z różnymi składnikami (najczęściej kapustą, grzybami i kiełbasą), które od wieków zdobią polskie stoły, przywędrowało do Polski wraz z Boną Sforzą i jej włoskimi kucharzami. Drobne ucięte kawałki makaronu przyrządza się na wiele sposobów.

Duet nalewkowy
Wiśniowa czy śliwkowa? Domowa nalewka z przepisu Pawła smakuje wyśmienicie!

Gnocchi z kurczakiem
Gnocchi z kurczakiem to niecodziennie połączenie, które zachwyca swoim smakiem i aromatem. Soczyste mięso z kurczaka i sprężyste kluseczki zatopione w aromatycznym sosie idealnie sprawdzą się na lunch, obiad, a nawet kolację. Otwórz się na nowe smaki i przygotuj wraz z nami gnocchi z kurczakiem i sosem pomidorowym!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Przepis na włoską babkę Panettone
Wyjątkowa babka inspirowana kuchnią włoską, która potrzebuje wielu godzin, aby wyrosnąć, a następnie wystygnąć. Spróbuj przygotować ten niezwykle puszysty przysmak pełen bakalii!

Egzotyczne lody ananasowe
Smak rajskiej wyspy zaklęty w pysznych kremowych lodach łączących orzeźwiającego ananasa z egzotyczną nutą imbirową.

Pierś kaczki glazurowana z czerwoną kapustą i pyzami
Pierś kaczki z chrupiącą skórką, miodowa glazura i czerwona kapusta jako dodatek – taki obiad to klasyka – zasmakuje wszystkim. Spróbuj koniecznie!