Prosta paella z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny ryż z dodatkiem mięsa drobiowego to tradycyjne danie inspirowane kuchnią hiszpańską. Koniecznie spróbuj!

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK
do 150°C (termoobieg).
PRZYGOTUJ GŁĘBOKI GARNEK
z pokrywką, którego można używać w piekarniku.
PRZYGOTOWANIE UDKA KURCZAKA
myjemy i osuszamy, pozbawiamy kości, z kości gotujemy wywar (kości wrzucamy do garnka z zimną osoloną wodą z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy hiszpańskiej, gotujemy).
JEŚLI UDA SĄ
duże, kroimy je na pół.
MIĘSO MARYNUJEMY BIAŁYM
pieprzem i solą.
NA DNIE GŁĘBOKIEGO
garnka rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, smażymy kurczaka z obu stron, na początku skórą do dołu, na mocno brązowy kolor.
DO DOBRZE PRZESMAŻONEGO
kurczaka dodajemy pokrojoną w plastry o grubości ok.
1 CM KIEŁBASĘ
chorizo (niewielką ilość pozostawiamy, będziemy używać w dalszej części przepisu), pokrojony w plastry czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę.
CZĘSTO MIESZAMY.
CHWILĘ SMAŻYMY (NIE
można dopuścić do przypalenia się chorizo).
KURCZAKA ZDEJMUJEMY Z
patelni i przekładamy do miseczki.
DO GARNKA, W
którym smażył się kurczak, a nadal jest chorizo, czosnek i cebulka, wrzucamy 1/2 kg suchego ryżu.
MIESZAMY, DORZUCAMY 1/2
limonki pokrojonej na mniejsze części i sok z 1/2 limonki.
DODAJEMY KURKUMĘ (MNIEJ
więcej 1,5-2 łyżeczki), mieszamy.
DOPRAWIAMY OSTRĄ PAPRYCZKĄ,
pokrojoną w plastry, razem z gniazdami nasiennymi.
DO RYŻU DODAJEMY
wywar z kości (proporcje wywaru do ryżu: 1:1,5).
CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ,
mielonym białym pieprzem, mieszamy.
DODAJEMY POZOSTAŁE PLASTRY
chorizo, kurczaka ponownie wkładamy do garnka.
GARNEK PRZYKRYWAMY I
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na 30-35 minut. KOLENDRĘ SIEKAMY DOŚĆ: grubo.
WYCIĄGAMY NACZYNIE ŻAROODPORNE
z piekarnika, doprawiamy sokiem z 1/2 limonki i niewielką ilością oliwy z oliwek extra virgin.
DODAJEMY POSIEKANĄ KOLENDRĘ
i oliwki z sardelami.
JAK PODAWAĆ PAELLĘ
kładziemy na talerz, całość polewamy odrobiną sosu piri-piri.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2750 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
687,5 kcal
Tłuszcz
20,3 g
Węglowodany
108,6 g
Błonnik
16,3 g
Białko
16,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tortilla z kurczakiem i salsą z pieczonej papryki
Pszenne placki z pikantnym nadzieniem, a do tego sałata i wyrazisty sos. Obiad w meksykańskim stylu, który zrobisz w kilka chwil!

Currywurst – przepis na niemieckie kiełbaski
Currywurst to niemiecka klasyczna przekąska z kategorii fast foodów, która jest kulinarnym symbolem Niemiec. To połączenie kiełbasy z delikatnie pikantnym sosem na bazie koncentratu pomidorowego i curry jest niezwykle smaczne, a sama potrawa prosta i szybka w przygotowaniu. W tym przepisie zdradzimy Ci, jak zrobić najlepsze currywurst!

3 sposoby na dania z ryżu
Jak wykorzystać ryż w kuchni? Poznaj 3 pomysły Karola na proste i szybkie dania, które zasmakują całej rodzinie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Empanady z salsa verde
Pierogi w wersji południowej! Chrupiące ciasto wypełniono wyrazistym farszem, a całość polano ziołowym sosem. Pyszne!

Owsianka z tartym jabłkiem i suszonymi śliwkami
Ta owsianka nie tylko dobrze smakuje, ale także doda Ci energii na cały dzień!

Roladki ze schabu pod serowym beszamelem
Wykorzystaj przepis Macieja Żurawskiego na roladki ze schabu, zapiekane pod beszamelem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krupnik
Tradycyjne przepisy tylko od Karola Okrasy! Tym razem spróbuj krupniku na wywarze z żeberek z kaszą jęczmienną i ziemniakami.

Sałatka z makaronu sojowego podawana z ostrymi klopsikami z mięsa mielonego
Sałatkę makaronową możesz przygotować także w stylu azjatyckim. Poznaj przepis!

Jabłka nadziewane kaszą jaglaną
Niezwykle popularna ostatnio kasza jaglana pojawiła się także w przepisie Pawła. Zobacz, co z niej przygotował!