Pyzy ziemniaczane • przepis • składniki • przygotowanie
Ziemniaczane pyzy to świetny dodatek do wielu dań. Zobacz, jak je przygotować!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (w zależności od wielkości), aż będą miękkie. Bułkę kroimy w kostkę i podpiekamy na gorącym maśle ze wszystkich stron, aż będzie chrupka. Studzimy.
FORMUJEMY PYZY
Ziemniaki odcedzamy i czekamy przez chwilę, aż odparują. Obieramy jeszcze gorące i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Łączymy z oboma rodzajami mąki, jajkiem i doprawiamy solą. W zależności od potrzeby dodajemy trochę więcej mąki, aż powstanie ciasto, które da się dobrze formować. Dzielimy na 12 porcji i spłaszczamy rękoma posypanymi mąką. Na każdym placku układamy po kilka grzanek, zlepiamy i formujemy kulę.
GOTUJEMY PYZY
Pyzy gotujemy ok. 20 minut w dużej ilości osolonej, wrzącej wody, raz obracamy. Woda nie powinna przy tym bulgotać. Pyzy wyciągamy i osączamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
993,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
248,4 kcal
Tłuszcz
8,1 g
Węglowodany
38,3 g
Błonnik
5,2 g
Białko
5,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowany schab z brzoskwiniową salsą
Niecodzienne połączenie cebuli, brzoskwini oraz przypraw to pyszny dodatek do kruchych kawałków mięsa z grilla.

Trifle bananowo-czekoladowy
Przygotuj szybki deser z ciasteczkami, bananami i musem czekoladowym!

Zupa czosnkowa
Rozgrzewająca zupa czosnkowa z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem nawet w najchłodniejsze dni.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowane szaszłyki z łososia i cukinii
Kawałki ryby marynowane w occie balsamicznym i przyprawach oraz świeża cukinia. Duet, który sprawdzi się na każdym grillu.

Uda confit i soczysta pierś z kremowym purée ziemniaczanym i sosem z glazurowanej szalotki
Przepyszna kaczka w dwóch odsłonach. Połączenie drobiu, aromatycznego sosu i delikatnego purée, które zachwyci każdego!

Pikantny kurczak z przyprawami i ryżem basmati
Ten przepis jest tak prosty, że danie robi się niemal sam. Nie przegap więc okazji, by posmakować azjatyckiej potrawy z kurczaka.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Risotto z grzybami
Klasyka w stylu włoskim dobra na każdą okazję. Spróbuj kremowego, grzybowego risotta z pieczarkami i borowikami.

Ciasto królewiec
Ciasto królewiec, znany także jako miodownik, to deser o niezwykłym aromacie, który łączy delikatne warstwy biszkoptu i miodowego ciasta z puszystą, kremową masą i polewą z ciemnej czekolady. To ciasto, które podbije serca wszystkich biesiadników! Przygotuj to świąteczne ciasto wraz z nami!

Ciasto Shrek
Ciasto Shrek to kolorowe, warstwowe ciasto, które ujmuje zarówno dzieci, jak i dorosłych. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu zielonemu kolorowi, który nawiązuje do popularnej postaci z bajki. To połączenie delikatnego biszkoptu, kremowej masy budyniowej i orzeźwiającego smaku galaretki oraz innych pysznych składników, któremu nie da się oprzeć! Już dziś sprawdźcie, jak smakuje ciast Shrek!