Szarlotka z bezą • przepis • składniki • przygotowanie
Masz ochotę na aromatyczną szarlotkę z delikatną, chrupiącą bezą na wierzchu? Nasz przepis z pewnością Ci się spodoba! Połączenie słodkich jabłek, kruchego ciasta i puszystej bezy, które razem tworzą prawdziwą ucztę dla podniebienia. Zrób to pyszne ciasto wraz z nami!

Czas przygotowania
190 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, żółtko i cukier, a następnie wszystko mieszamy.
DODAJEMY MASŁO
Zimne masło kroimy nożem i dodajemy do miski. Wszystko wyrabiamy dłońmi, aż do jego połączenia, a potem owijamy folią i chłodzimy przez co najmniej 30 minut w lodówce.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto wyciągamy z lodówki, a następnie smarujemy tortownicę masłem i przekładamy do niej ciasto. Szczelnie wyklejamy nim spód oraz ranty i wygładzamy. Gotowy spód wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez 12 minut. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z pieca i studzimy je. Nie wyłączamy piekarnika.
PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA
Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Ostrożnie usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na duże kawałki.
PODDUSZAMY JABŁKA
Do rondla wrzucamy jabłka, a następnie dolewamy wodę oraz wyciskamy sok z połówki cytryny. Jabłka mieszamy i podsmażamy, aż zmiękną. Jabłka muszą zachować swoją formę, nie może zrobić się z nich puree. Pod koniec smażenia dodajemy cynamon i mieszamy. Odstawiamy jabłka na bok.
UBIJAMY BIAŁKA
Do miski wlewamy białka, dodajemy sól i ubijamy mikserem na puszystą pianę. W międzyczasie zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 150°C.
DODAJEMY CUKIER I MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ
Do gęstej piany dodajemy powoli cukier i dalej miksujemy, aż stanie się lśniąca. Pod koniec miksowania zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy mąkę i miksujemy dosłownie przez ułamek sekundy.
PRZEKŁADAMY JABŁKA I BEZĘ NA CIASTO
Na upieczony spód przekładamy masę jabłkową, a na wierzch kładziemy ubitą bezę. Ciasto wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
DOSUSZAMY BEZĘ
Po upływie wyznaczonego czasu zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 80°C i suszymy bezę przez 1,5 godziny. Gotowe ciasto wyciągamy z pieca i serwujemy dopiero wtedy, kiedy wystygnie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7014,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1402,8 kcal
Tłuszcz
64,2 g
Węglowodany
182,5 g
Błonnik
4,5 g
Białko
20,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Knedle ze śliwkami
Masz ochotę na knedle ze śliwkami, ale nie wiesz, jak je zrobić? Paweł Małecki chętnie podzieli się z Tobą swoim przepisem!

Skrzydełka z cytrynowym sosem barbecue
Pieczone skrzydełka w wyjątkowo aromatycznym sosie barbecue z dodatkiem konfitury cytrynowej. Sprawdź, jak szybkie i pyszne jest to danie!

Bułka z pastą z orzechów
Świeże bułki z dynią idealnie pasują do smakowitej pasty z rozmaitych orzechów, suszonych pomidorów oraz czosnku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa brokułowa
Zupa brokułowa to smaczna propozycja na obiad, która zadowoli zarówno miłośników warzyw, jak i osoby poszukujące lekkiego, ale pożywnego posiłku. Zupa przygotowana na bazie brokułów to także doskonały sposób na przemycenie większej ilości warzyw do codziennej diety. Poznajcie nasz przepis!

Ciasto à la mars
Ciasto o smaku znanego batona z karmelem, nadzieniem nugatowym i czekoladą – hit imprez w wykonaniu Pawła Małeckiego!

Energetyczne batony
Domowe, energetyczne batony, które możesz zabrać do pracy lub dać dziecku do szkoły!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wigilijny makowiec
Przygotuj makowiec z dodatkiem orzechów, rodzynek i nutą pomarańczy! Doskonale smakuje oblany lukrem.

Pierogi z mięsem
Pierogi z wyjątkowym nadzieniem z wołowiny i udek kurczaka z dodatkiem aromatycznych warzyw i przypraw. Pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów w stylu kuchni polskiej.

Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
Kawałki szlachetnego mięsa z sarny warto wykorzystać do przygotowania aromatycznego gulaszu na bazie wina. Dodaj do niego pieczarki lub ulubione grzyby i ciesz się smakiem prawdziwych darów