Chałka drożdżowa z maślaną kruszonką • przepis • składniki • przygotowanie
Słodki drożdżowy warkocz o tradycyjnym, polskim smaku. Pyszne, delikatne pieczywo doskonałe na śniadanie lub deser.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
CIASTO DROŻDŻE UCIERAMY
z łyżką cukru, aż staną się płynne.
MĄKĘ PRZESIEWAMY DO
miski, robimy zagłębienie, w które wlewamy drożdże oraz ciepłe mleko.
ROZRABIAMY ROZCZYN (Z
niewielką ilością mąki – zobacz trik ) i odstawiamy do wyrośnięcia.
GDY ROZCZYN WYROŚNIE,
dodajemy żółtka utarte z pozostałą ilością cukru i cukrem wanilinowym oraz roztopione masło i sól.
CIASTO WYRABIAMY DO
momentu, aż zacznie odklejać się od rąk.
PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ DO
wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
PONOWNIE JE ZAGNIATAMY
i dzielimy na trzy równe części.
Z KAŻDEJ FORMUJEMY
wałek o cieńszych końcach. Z WAŁKÓW ZAPLATAMY: warkocz.
UKŁADAMY NA BLASZCE
wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
MAŚLANA KRUSZONKA PRZESIEWAMY
mąkę, dodajemy cukier wanilinowy, cukier puder, pokrojone w kostkę masło oraz żółtko.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZAGNIATAMY
do uzyskania kruszonki.
GDY CIASTO DROŻDŻOWE
wyrośnie, smarujemy je białkiem i posypujemy kruszonką.
PIECZEMY 20-25 MINUT
w temp. 180°C.
ODSTAWIAMY DO
wystygnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4422 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
368,5 kcal
Tłuszcz
13,1 g
Węglowodany
53,3 g
Błonnik
8,2 g
Białko
8,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kluski serowe z chłodnikiem z melona
Przygotuj chłodnik w wersji owocowej – z melona i arbuza! Podany ze słodkimi kluskami serowymi smakuje wyśmienicie!

Batony cytrynowe na orkiszowym spodzie
Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszne batony cytrynowe na orkiszowym spodzie słodzone miodem!

Barszcz
Szukasz sprawdzonego przepisu na barszcz? Wypróbuj nasz przepis na zupę, podaną z kwaśną śmietaną!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tiramisu z jabłkami
Znasz smak oryginalnego tiramisu? Tym razem przygotowaliśmy dla Ciebie wersję z jabłkami. Wypróbuj koniecznie!

Minitorciki czekoladowo-migdałowe
Zarówno na wyjątkową okazję, jak i bez okazji – minitorciki z musem czekoladowym i amaretto!

Gulasz z jelenia
Jak przygotować mięso jelenia? Wypróbuj przepis Okrasy na gulasz z pysznym purée!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak w sojowej marynacie
Łatwy przepis dla fanów kurczaka – pieczone podudzia zamarynowane w sosie sojowym z dodatkiem cebuli i czosnku.

Donuts – kolorowe donuty z czekoladą i kolorowym lukrem
Marzysz o donatach oblanych polewą czekoladową i kolorowym lukrem? Zaproś do gotowania całą rodzinę i przygotujcie je w domu!

Ravioli z mięsem
Ravioli z różnymi nadzieniami to jeden ze specjałów kuchni włoskiej, który pokochali miłośnicy smaku na całym świecie. Jak przygotować pyszne, aromatyczne pierożki z nadzieniem z mięsa i z czym je podać? Poznaj nasz sposób na ravioli z mięsem!