Deser cappuccino • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne kawowe ciastko, podane z kremową śmietanką, oprószoną cynamonem - taki jest deser cappuccino!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY ESPRESSO Z UTARTYM MASŁEM
Miękkie masło dokładnie ucieramy z cukrem. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka stopniowo dodajemy do ucieranej masy. Cały czas mieszając, dolewamy ciepłe espresso.
DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Oba rodzaje mąki łączymy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do masy kawowej i dokładnie mieszamy.
DOSYPUJEMY DO CIASTA POSIEKANĄ CZEKOLADĘ
Białka ubijamy na sztywną pianę, czekoladę drobno siekamy. Białka i czekoladę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do filiżanek wysmarowanych masłem i oprószonych niewielką ilością mąki.
PIECZEMY CIASTKA
Pieczemy w temperaturze 180°C przez 12-25 minut (czas pieczenia zależy od wielkości filiżanek).
DEKORUJEMY DESER BITĄ ŚMIETANĄ
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Nakładamy na wystudzone ciastka. Posypujemy cynamonem lub czekoladą w proszku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2727,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
454,6 kcal
Tłuszcz
31,5 g
Węglowodany
37,4 g
Błonnik
6,1 g
Białko
6,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bulion rybny
Głęboki, rybny smak bulionu nasycony aromatem warzyw i przypraw. Przygotuj go, wykorzystując sprawdzony przepis Kingi!

Owsiany placek z rabarbarem
Gdy sezon na niego w pełni, warto sięgnąć po prosty przepis na kruchy placek owsiany z nadzieniem z rabarbaru!

Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Klasyczne polskie danie na Wigilię i nie tylko. Dwa rodzaje kapusty, grzyby i aromatyczne przyprawy to wyjątkowe połączenie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bezy z marakują
Mini bezy doskonale smakują z kremem owocowym z dodatkiem kiwi, marakui i świeżej mięty!

Babka czekoladowo-kokosowa
Zobacz, jak za pomocą wiórków kokosowych urozmaicić smak babki czekoladowej. To połączenie na pewno Cię zachwyci!

Wołowe pulpety (klopsy) w sosie pomidorowym
Domowe pulpeciki w sycylijskim stylu to prawdziwe bogactwo tekstur i smaków. Podaj je z aromatycznym sosem z pomidorów daktylowych, na przykład jako dodatek do ulubionego makaronu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Muffiny jajeczne z papryczkami padron
Zaskocz rodzinę nowym pomysłem na śniadanie! Przygotuj muffiny jajeczne z papryczką padron, szpinakiem i cebulą!

Czekoladowy koktajl z cieciorki
Koktajl z cieciorki to kreatywny i przede wszystkim smaczny sposób na wykorzystanie strączków w diecie. Jest bogaty w białko i błonnik. Świetnie sprawdzi się jako sycąca przekąska lub alternatywa dla posiłku.

Owsianka z tartym jabłkiem i suszonymi śliwkami
Ta owsianka nie tylko dobrze smakuje, ale także doda Ci energii na cały dzień!