Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu • przepis • składniki • przygotowanie
Żurek może być wegański! Podany z wędzonym tofu i puree z ziemniaków smakuje wybornie! Wypróbuj!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY WYWAR
Warzywa na bulion dokładnie myjemy. Nieobrane wrzucamy do garnka razem z przyprawami, natką pietruszki i koperkiem. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Po tym czasie bulion przecedzamy.
DOPRAWIAMY ŻUREK
Do wywaru dolewamy zakwas. Dodajemy chrzan, majeranek. Opcjonalnie można dodać 1 ząbek czosnku. Na patelni podsmażamy na 1 łyżce rozgrzanego oleju startego na tarce ogórka kiszonego. Zupę doprawiamy przyprawami. Całość zagotowujemy.
PRZYGOTOWUJEMY PUREE
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Następnie ugniatamy ziemniaki na puree z dodatkiem koperku i pietruszki. Drobno posiekaną cebulkę podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Cebulkę dodajemy do puree i mieszamy.
PODAJEMY ZUPĘ
Żurek podajemy z ziemniakami i kawałkiem wędzonego tofu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1465 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
146,5 kcal
Tłuszcz
3 g
Węglowodany
24,7 g
Błonnik
5,7 g
Białko
5,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sos cumberland
Sos Cumberland to wyjątkowy dodatek o intensywnie owocowym smaku, który doskonale komponuje się zarówno z mięsem, jak i serami i potrawami wegetariańskimi. Tradycyjnie przygotowuje się go na bazie czerwonej porzeczki, cytrusów, czerwonego wina, odrobiny chrzanu i aromatycznych przypraw, dzięki czemu jest pełen głębi i wyrazistości.

Koktajl waniliowo-malinowy z bazylią
Intensywnie malinowy, elegancki deser z lodami i dodatkiem czerwonego wina zachwyci Ciebie i Twoich gości!

Lubelski napój żniwny z rabarbaru
Na coraz cieplejsze dni przygotuj orzeźwiający napój żniwny z rabarbaru i mięty! Tę prostą recepturę kuchni lubelskiej zawsze warto mieć pod ręką latem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pstrąg pieczony na ognisku na salsie z papryki i suszonych śliwek
Szukasz pomysłów na proste i smaczne dania, które można przyrządzić wszędzie? Wypróbuj przepis Karola na pstrąga z ogniska podanego na salsie z pieczonej papryki i suszonych śliwek!

Ciasto skubaniec z agrestem
Wspomnienie dawnych lat w słodkiej odsłonie – ciasto skubaniec, nazywane też pleśniakiem, przeniesie Was w czasie do przeszłości pełnej domowych smaków. W wersji z agrestem smakuje naprawdę wyjątkowo!

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
Pyszne drożdżówki według przepisu naszego cukiernika. Świetnie się sprawdzą jako słodkie drugie śniadanie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka ziemniaczana do grilla
Kiedy zbliżają się ciepłe dni, zaczyna chodzić nam po głowie otwarcie sezonu grillowego. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na sałatkę ziemniaczaną, idealną do grilla. Ten przepis jest nie tylko niezwykle na czasie, ale także wykorzystuje pewien magiczny składnik, czyli smashed potatoes. Sałatka z gniecionymi ziemniakami, wzbogacona o świeżą zieleninę jest równie rześka, co sycąca.

Sok pomidorowy
Sok pomidorowy, jakiego pewnie nie widzieliście! Pełen smaku i aromatu, za to z niewielką ilością koloru. Koniecznie spróbujcie przygotować ten pyszny napój w MC Smart.

Wegańska ryba po grecku
Wegańska ryba? Tak! To możliwe! Poznajcie trik Kingi, na tofu-rybę w płatach nori z dużą ilością warzyw!