Uda kurczaka duszone w herbacie z rumem • przepis • składniki • przygotowanie
Zamarynuj udka w rumie, a następnie upiecz je wraz z ziemniakami!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY MIĘSO
Umyte i oczyszczone uda wkładamy do naczynia żaroodpornego bądź żeliwnego. Oprószamy pieprzem, wkładamy kilka plastrów czosnku oraz gałązkę rozmarynu. Mięso zalewamy rumem i odstawiamy do lodówki na 20-30 minut.
UKŁADAMY ZIEMNIAKI
Mięso wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wyszorowane, małe młode ziemniaczki układamy w naczyniu. Przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 50-60 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2445,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
611,3 kcal
Tłuszcz
30,1 g
Węglowodany
23,9 g
Błonnik
27,5 g
Białko
27,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kociołek myśliwski z piekarnika
Znany z pieczenia go na ognisku kociołek myśliwski przeniesiony w warunki domowe. To przepis na pełne smaku i aromatu danie, które świetnie sprawdzi się jako wyjątkowy obiad dla całej rodziny.

Sałatka z salami
Pyszne połączenie ziemniaków, pieczarek, suszonych pomidorów oraz plastrów salami w postaci wyśmienitej sycącej sałatki!

Wegański makowiec w polewie czekoladowej
Paweł Małecki zaprasza na wegański makowiec z orzechami, żurawinami i nutą cynamonu, oblany czekoladą!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krewetki zapiekane w pomidorach
Pomidory obsypane przyprawami i oblane maślanym sosem z krewetkami smakują wyśmienicie! Spróbuj kuchni włoskiej w lekkim wydaniu według Darii!

2 sposoby na kaczkę i mandarynki
Prawie identyczne składniki i dwa dania o innym smaku? To możliwe!

Wołowe pulpety (klopsy) w sosie pomidorowym
Domowe pulpeciki w sycylijskim stylu to prawdziwe bogactwo tekstur i smaków. Podaj je z aromatycznym sosem z pomidorów daktylowych, na przykład jako dodatek do ulubionego makaronu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Banoffee – ciasto z bananami w karmelu
Ciasto banoffee z pewnością zyska fanów zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych! Spód z czekoladowej granoli i banany w karmelu – brzmi pysznie!

Golonka w kapuście
Golonka duszona w kapuście to prawdziwa perełka kuchni tradycyjnej, którą bez problemu przyrządzisz w zaciszu swojej kuchni. Miękkie, soczyste mięso, idealnie komponujące się z lekko kwaśną kapustą, to połączenie, które od lat cieszy się uznaniem w polskich domach. Odkryj nasz pyszny sposób na golonkę w kapuście!

Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.