Dorada z grilla podawana z koprem włoskim i sosem dziewiczym • przepis • składniki • przygotowanie
Dorada to pyszna ryba, która zasługuje na odpowiednią marynatę przed grillowaniem. Możesz też jej użyć do innych ryb...

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ FOLIĘ SPOŻYWCZĄ
naczynie żaroodporne moździerz ręcznik papierowy pędzelek Marynata Do naczynia wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie talarki, zest z cytryny i zest z limonki oraz sok z 4 limonek, świeżo mielony pieprz, sól i olej rzepakowy.
CAŁOŚĆ MIESZAMY ZA
pomocą łyżki lub trzepaczki.
DO SOSU DODAJEMY
pokrojoną w piórka cebulę. MIESZAMY WSZYSTKIE: składniki. MARYNATĘ ODSTAWIAMY NA: bok.
DORADA DORADY PŁUCZEMY
pod bieżącą wodą na zewnątrz i od środka, usuwamy żyłę ze środka ryby, łuski, oczy, skrzela, płetwy z tyłu oraz płetwy z dolnej, górnej i bocznej części ryby.
DORADĘ POSYPUJEMY SOLĄ
i pieprzem z obu stron, a także od środka.
DORADĘ NACINAMY NA
bokach z obu stron za pomocą ostrego noża.
LIŚCIE KOPRU WŁOSKIEGO
wkładamy w nacięcia.
DORADY FASZERUJEMY OD
środka zamarynowanymi cebulami.
RYBY PRZEKŁADAMY DO
naczynia, na każdą rybę nakładamy 2 plasterki cytryny z obu stron. RESZTĘ MARYNATY WYLEWAMY: na dorady.
NACZYNIE Z RYBAMI
przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na najlepiej 24 godziny (minimum 2 godziny).
SOS DZIEWICZY DO
naczynia wrzucamy pokrojoną w drobna kostkę cebulę, pokrojone w kostkę pomidory, posiekane ząbki czosnku, nasiona kolendry roztarte w moździerzu.
DO NACZYNIA WRZUCAMY
podzieloną na segmenty 1 cytrynę, dodajemy pozostały sok z cytryny.
DO SOSU DODAJEMY
delikatnie posiekane liście świeżego tymianku oraz liście świeżej bazylii pokrojone w paski.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI POLEWAMY
oliwą extra virgin.
MIESZAMY, DODAJEMY ŚWIEŻO
mielony pieprz i sól.
SOS ODSTAWIAMY NAJLEPIEJ
na cały dzień do lodówki.
KOPER WŁOSKI ODCINAMY
łodygi kopru z góry, oczyszczamy spód, zostawiamy piętkę. KOPER KROIMY W: talarki.
WRZUCAMY JE DO
miski, polewamy odrobiną oliwy, posypujemy odrobiną pieprzu i odrobiną soli. MIESZAMY.
SOS KREOLSKI W
moździerzu rozcieramy 2 ząbki czosnku, posiekaną papryczkę chili z pestkami oraz kminek – wszystkie składniki rozcieramy.
DO MOŹDZIERZA DODAJEMY
odrobinę soli i 1 posiekany pęczek kolendry, składniki rozcieramy.
DODAJEMY 5-6 ŁYŻEK
oliwy.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
PRZED GRILLOWANIEM ZA
pomocą ręcznika papierowego smarujemy kratę odrobiną oleju rzepakowego.
Z ZAMARYNOWANYCH RYB
zdejmujemy cytryny, kilka talarków cytryny zostawiamy do dekoracji.
DORADY GRILLUJEMY BEZPOŚREDNIO
na rozgrzanej kracie.
DORADY SMARUJEMY Z
obu stron sosem kreolskim.
GRILLUJEMY PO 8
minut z każdej strony.
NA GRILL KŁADZIEMY
koper włoski, grillujemy go z każdej strony ok. 5 MINUT, AŻ: będzie miękki.
PLASTERKI CYTRYNY POZOSTAWIONE
do dekoracji grillujemy chwilę z obu stron.
MAŁĄ BAGIETKĘ KROIMY
na pół, następnie odcinamy końcówki i kroimy wzdłuż na cienkie pajdy, które smarujemy sosem kreolskim.
BAGIETKI CHWILĘ
grillujemy.
SOS DZIEWICZY PRZEKŁADAMY
do miseczki.
SPÓD TALERZA LUB
łupka smarujemy sosem kreolskim, na sos nakładamy talarki grillowanego kopru, górę kopru smarujemy sosem kreolskim, na koper kładziemy rybę, a na nią grillowane kawałki cytryny.
GRILLOWANE PAJDY KROIMY
na paski i układamy na talerzu z doradą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4933,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1233,4 kcal
Tłuszcz
61,0 g
Węglowodany
76,8 g
Błonnik
103,8 g
Białko
103,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Trifle z kremem spekulatius
Wyjątkowy deser korzenny z dwoma pysznymi kremami i kruszonką z ciasteczek. Ta niezwykle efektowna propozycja będzie idealna na świąteczny dzień.

Pizza bianca z kurkami
Wykorzystaj sezon na kurki i przygotuj wyśmienitą, białą pizzę z sosem śmietanowym według przepisu Karola Okrasy!

Ciabatty z winogronami i serem pleśniowym
Tradycyjna bułeczka w stylu włoskim zapieczona ze słodko-słonym nadzieniem. Wyborne połączenie, które doceni każdy smakosz.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tapas – kanapki w stylu hiszpańskim na 3 sposoby
Wywodzące się z Kraju Basków małe grillowane kanapeczki z różnorodnymi dodatkami to świetny pomysł na wytrawną przekąskę. Wypróbuj wersję z chorizo, krewetkami i serem manchego. To szybki, prosty i pyszny przepis!

Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
Z białej kiełbasy przygotuj niebanalne kotleciki z pysznym sosem chrzanowym. Doskonałe danie nie tylko od święta!

Koktajl z krewetek
Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza! Zobacz, jak przygotować z nich koktajl z awokado i grejpfrutem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lasagne ze szpinakiem i beszamelem
Spróbuj lasagne w innym wydaniu – z mintajem, szpinakiem i pomidorami koktajlowymi!

Kujawski drożdżowy placek maślany
Pomysł na klasyczne, drożdżowe ciasto, które sprawdzi się w każdej sytuacji. Pachnące, puszyste, rumiane, doskonałe!

Kutia
Tradycyjna potrawa przygotowywana z maku, pszenicy, chrupiących orzechów i bakalii, skąpana w słodkim miodzie.