Dorsz z ratatouille • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiące i aromatyczne warzywa to główny składnik francuskiego ratatouille. Karol przygotuje je w wersji z soczystym filetem z dorsza! Spróbujecie?

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY DORSZA
Drobno siekany tymianek i skórkę startą z cytryny łączymy na desce z pieprzem i curry. Polewamy oliwą i mieszamy składniki za pomocą noża.
KROIMY WARZYWA
Bakłażan przecinamy wzdłuż na pół, a każdą połowę wzdłuż na dwie części, które następnie kroimy na grube kawałki. W ten sam sposób kroimy cukinię. Wycinamy i odkładamy środkową, miękką część warzywa.Paprykę kroimy w grubą kostkę, czosnek w plasterki, dymkę w ćwiartki, chili w paseczki, a sparzone i obrane pomidory w drobną kostkę.
SMAŻYMY WARZYWA
Bakłażan podsmażamy na rozgrzanej oliwie z obu stron, z dodatkiem soli i pieprzu, aż uzyska wyrazisty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
DUSIMY SKŁADNIKI RATATOUILLE
Do odparowanych i ugotowanych pomidorów dodajemy część zblanszowanych wcześniej warzyw (pozostałą część odkładamy) i dusimy pół minuty. Dodajemy skórkę startą z cytryny i część posiekanego szczypioru z dymki. Mieszamy i układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
PIECZEMY RATATOUILLE
Dorsza układamy na warstwie duszonych warzyw, przyprawiamy pieprzem i skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180°C (piekarnik musi być mocno rozgrzany).
PODAJEMY RATATOUILLE
Drobno krojone środki cukinii, resztę siekanego szczypioru z dymki i połówki pomidorków koktajlowych skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Mieszamy, tworząc sałatkę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1260,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
630,2 kcal
Tłuszcz
20 g
Węglowodany
67,8 g
Błonnik
21,5 g
Białko
50,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Łosoś w sosie curry
Sposób na udany obiad? Pieczony łosoś w wyrazistym, kremowym sosie curry z pomidorami i dodatkiem mleka kokosowego.

Wafle z mlekiem w proszku
Wafle z mlekiem w proszku to smakołyk, którym zajadaliśmy się w dzieciństwie. Te łączące w sobie chrupkość wafli i delikatną słodycz mleczno-kakaowego kremu przekąski idealnie nadają się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Spróbujcie sami, a na pewno się nie zawiedziecie!

Egzotyczny trifle z curry
Przygotuj warstwowy deser prosto z królewskiego stołu. Trifle z mango, kokosem i odrobiną curry na pewno Cię zachwyci.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
Lekki deser na cieplejsze dni! Lekkie ciasto filo wypełnione kremem, dżemem i sezonowymi owocami! Pokochasz ten smak!

Winna gruszka zapiekana w cieście francuskim
Łatwy w przygotowaniu i niezwykle efektowny – taki jest deser z tego przepisu. Elegancko podane gruszki zachwycą każdego!

Jagodzianki z serem
Hit każdego lata, czyli jagodzianki! Wypróbuj przepis na te pyszne drożdżowe bułeczki pełne jagód i twarogu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Placek ze śliwkami i bezą
Puszyste ciasto ze świeżymi owocami, kruszonką i chrupiącą bezą. Prosty przepis, który gwarantuje rewelacyjny smak.

Marmolada z pomarańczy
Doskonały dodatek do ciast, herbaty i deserów. Kuszący zapach i smak pomarańczy zamknięte w domowej spiżarni.

Udziec z indyka pieczony
Szukasz pomysłu na aromatyczny, soczysty obiad, który zachwyci całą rodzinę? Udziec z indyka pieczony to idealna propozycja — pełen smaku, a przy tym prosty w przygotowaniu! Wystarczy kilka dodatków i odrobina cierpliwości, aby uzyskać mięso o złocistej, chrupiącej skórce i delikatnym, rozpływającym się w ustach wnętrzu. Przekonaj się, jak łatwo stworzyć to pyszne danie!