Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami • przepis • składniki • przygotowanie
Przepyszne paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kapustą i grzybami. Będą idealnym dodatkiem do domowego barszczu lub samodzielną przekąską.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KLEIK Z MĄKI I MLEKA
Na zimną patelnię wylewamy 100 ml mleka i łączymy je z 30 g mąki, mieszając, aż nie będzie grudek. Całość podgrzewamy, cały czas mieszając, aż powstanie gładki kleik.
ŁĄCZYMY MLEKO Z MASŁEM
Pozostałe 220 g mleka podgrzewamy, aby było ciepłe, ale nie gorące. W podgrzanym ciepłym mleku roztapiamy masło.
MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI
W misie robota kuchennego umieszczamy kolejne 430 g mąki, drożdże, cukier i sól. Całość krótko mieszamy.
WYRABIAMY CIASTO
Do wymieszanych suchych składników dodajemy śmietanę, jajko i żółtka, a także przygotowany wcześniej, jeszcze ciepły kleik oraz mleko z masłem. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie przykrywamy misę miksera folią spożywczą i przekładamy w ciepłe miejsce na ok. 30-45 minut, aby ciasto wyrosło.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI FARSZU
Kapustę zagotowujemy w gorącej wodzie. Namoczone grzyby i ugotowaną kapustę dokładnie odcedzamy i drobno siekamy. Cebulę i czosnek również drobno siekamy.
DUSIMY FARSZ
Cebulę szklimy na rozgrzanym oleju. Następnie na patelnię dodajemy posiekane grzyby i całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy kapustę i dusimy farsz, co jakiś czas podlewając go odrobiną wody po gotowaniu grzybów, aż zużyjemy całe 200 ml i cały płyn wyparuje.
DOPRAWIAMY FARSZ
Jeszcze gorący farsz doprawiamy olejem z czarnym czosnkiem i kremem pieczarkowym z truflą. Całość dokładnie mieszamy i studzimy.
WAŁKUJEMY CIASTO
Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy na blacie oprószonym mąką. Następnie wałkujemy je na prostokąt o grubości ok. 0,5-1 cm.
ZAWIJAMY CIASTO Z FARSZEM
Rozwałkowane ciasto tniemy wzdłuż dłuższego boku na cztery paski. Następnie jeden z dłuższych boków każdego paska smarujemy żółtkiem rozbełtanym z 1 łyżką mleka. Na każdy z pasków wykładamy po równo farszu i zawijamy je tak, aby pasek posmarowany żółtkiem sklejał ciasto w rulon.
FORMUJEMY PASZTECIKI
Każdy rulon kroimy w paszteciki o długości ok. 3-4 cm. Następnie układamy je w większych odstępach na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy bawełnianymi ściereczkami i ponownie odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut, aby wyrosły.
PIECZEMY PASZTECIKI
Wyrośnięte paszteciki smarujemy pozostałym żółtkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Gotowe paszteciki podajemy z barszczem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3776,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
314,7 kcal
Tłuszcz
14,1 g
Węglowodany
39,2 g
Błonnik
2,4 g
Białko
7,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bożonarodzeniowa babka piernikowa
Puszyste ciasto pachnące przyprawami korzennymi i polane gęstą czekoladą. Pyszny sposób na babkę – nie tylko na święta!

Sos beszamelowy
Doskonały sos na bazie mleka, mąki i masła, który idealnie pasuje do dań makaronowych lub mięsnych.

Ciasto „truskawki w czekoladzie”
Ciasto „truskawki w czekoladzie” przygotujesz z kilku składników, a efekt będzie zwalać z nóg. Cienki chrupiący spód i kremowa, aksamitna masa, w której kryją się soczyste truskawki, zachwycą każdego.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Papryka faszerowana z oliwkami
Mięso, warzywa, ser i przyprawy – kilka prostych składników wystarczy, by stworzyć potrawę w prawdziwie greckim stylu.

Tatar na dwa sposoby
Poznaj dwa sposoby Karola Okrasy na siekany tatar wołowy – podwędzany na sianie i klasyczny!

Potrawka z kurczaka z fasolą
Fasola, smażony boczek i kurczak skąpane w aromatycznym sosie curry. Pyszna angielsko-indyjska kompozycja smaków.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bombki z piernika
Jeśli święta, to o zapachu i smaku piernika! Przygotuj te wyjątkowe bombki piernikowe wcześniej, aby wprowadzić do domu świąteczny nastrój!

Flamiche z porami i serem
Wypróbuj przepis na flamiche - wykwintną tartę porowo-serową, pieczoną na kruchym cieście, podawaną z wyjątkową sałatką.

Rolady schabowe z serem bałkańskim
Soczyste mięso wypełnione farszem z ogórka gruntowego i słonego sera, a do tego marchew i aromatyczny sos na bazie piwa. Pycha!