Fitciasto mandarynkowe bez mąki • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto od serca? Koniecznie spróbuj tego przepisu! Pokochasz je za prostotę i wyjątkowy, mandarynkowy smak.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
FILETUJEMY MANDARYNKI
Do dużej miski ścieramy skórkę z 2 mandarynek. Do drugiej miski filetujemy pozostałe mandarynki. Ostatnią z nich filetujemy do połowy, a z pozostałej części wyciskamy sok.
ŁĄCZYMY PŁATKI Z MLEKIEM
Płatki owsiane miksujemy w blenderze. Dodajemy do miski ze skórką z mandarynek. Całość mieszamy. Mleko podgrzewamy w mikrofalówce lub rondelku, tak aby było ciepłe, ale niezagotowane, a następnie zalewamy nim płatki. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
DODAJEMY JOGURT I MIGDAŁY
Dodajemy do płatków jogurt naturalny oraz jajka i dokładnie mieszamy. Migdały blendujemy na mączkę i dodajemy do płatków razem z miodem i olejem rzepakowym. Na koniec dodajemy mandarynki z odrobiną soku oraz cynamon. Całość dokładnie mieszamy.
PODAJEMY CIASTO
Przekładamy ciasto na talerz i posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Podajemy z cząstkami mandarynki i listkami mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2222,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
185,2 kcal
Tłuszcz
8,7 g
Węglowodany
23,1 g
Błonnik
6 g
Białko
6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa krem z brokułów
Brokułowa zupa krem to prawdziwy klasyk wśród tego typu zup. Koniecznie spróbuj, jak smakuje ta z podsmażonym czosnkiem i cebulką, podana z domowymi grzankami z chleba żytniego.

Leczo z pieczarkami
Leczo z pieczarkami i cukinią to idealna propozycja na szybki, kolorowy i aromatyczny obiad, który smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. To danie pełne warzyw, a jednocześnie sycące, które świetnie sprawdzi się zarówno solo, jak i w towarzystwie ryżu, kaszy czy ziemniaków. Poznaj sposób na wyśmienite leczo z pieczarkami!

Koncentrat bulionu drobiowego
Naszła Cię ochota na rosół? Z domowym bulionem drobiowym zrobisz go bardzo szybko! Zobacz, jak przygotować koncentrat bulionu, aby mieć go zawsze pod ręką!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańska carbonara z boczkiem z tofu
Jeden z popularniejszych przepisów na makaron inspirowanych kuchnią Włoch, w lekkiej, bezmięsnej wersji! Sprawdź, jak Kinga dobiera i łączy składniki wegańskiej carbonary!

Owocowy Pie
Słodki placek z jabłkami, brzoskwiniami i pomarańczami – przebój kuchni amerykańskiej w lekko odmienionym wydaniu.

Skrzydełka z piekarnika w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem BBQ
Prawdziwie amerykańskie i prawdziwie chrupiące – to muszą być buffalo wings! Przygotujesz je niezwykle szybko. To doskonałe danie na obiad lub na wieczór ze znajomymi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Placek orzechowy z jabłkami
Aromatyczny, puszysty spód ze zmielonymi orzechami i soczyste, kwaskowate jabłka – to przepis na rumiany, pyszny placek!

Nerkowce w kruchym karmelu (cashew brittle)
Co zrobić, aby nerkowce chrupały jeszcze bardziej? Zatopić je w pysznym karmelu! Sprawdź przepis Kingi na prostą i pyszną karmelową przekąskę.

Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym
Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym to świetny pomysł na warzywne, sycące i orzeźwiające danie! Wypróbuj przepis Karola!