Fasolka szparagowa z serem feta i orzechami • przepis • składniki • przygotowanie
Błyskawiczny obiad, który idealnie sprawdzi się w gorący dzień. Koniecznie wypróbuj fasolkę szparagową na ostro z dodatkiem sera feta i orzechów, czyli wegetariańskie danie, które zachwyci każdego!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY FASOLKĘ
Mrożoną fasolkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Następnie odcedzamy ją, przelewamy zimną wodą i osuszamy z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym.
PODSMAŻAMY FASOLKĘ
Czosnek bardzo drobno siekamy i przekładamy na zimną patelnię. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, płatki chili, oregano i oliwę. Składniki podgrzewamy, aż zaczną pachnieć, i dodajemy ugotowaną fasolkę. Całość, cały czas mieszając, podgrzewamy przez ok. 1 minutę.
PODAJEMY FASOLKĘ
Fasolkę w przyprawach przekładamy na talerze, ozdabiamy pokruszonym serem feta i orzechami włoskimi. Danie podajemy na ciepło i opcjonalnie doprawiamy pieprzem do smaku.
Wartości odżywcze
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Świąteczny sernik z karmelizowanymi jabłkami
Aromatyczny, cynamonowy spód, warstwa masy serowej, słodkie, prażone jabłka i chrupiące orzechy. To musi być pyszne!

Zapiekane roladki z tortilli
Smakowita ciepła przekąska nie tylko na przyjęcia: połączenie serów, wędlin oraz pysznego sosu musztardowo-jogurtowego!

Muffinki z orzechami, jogurt naturalny, pomarańcza
Puszyste pożywne babeczki, które sprawdzą się o każdej porze dnia! Z jogurtem naturalnym i owocem smakują doskonale.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grahamka z kolorowym twarożkiem
Przepis na kolorową grahamkę z twarożkiem z kolorowymi pomidorami znajdziesz w Kuchni Lidla.

Szybka zupa z ciecierzycy
Jest rozgrzewająca, sycąca i bardzo szybka w przygotowaniu! Sprawdź przepis Karola na zupę instant z ciecierzycą, kurczakiem i suszonymi pomidorami.

Pesto eggs – jajka sadzone na domowym pesto
Pesto eggs, czyli śniadanie, które zyskało wielką popularność na platformie TikTok! To pyszne i aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się w leniwy sobotni lub niedzielny poranek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tajine dyniowy z indykiem i jabłkiem
Przygotuj popularne danie kuchni marokańskiej – aromatyczny tajine z dynią, indykiem i jabłkami!

Czekoladowa karpatka
Klasyczna karpatka z kakaowym twistem! To ciasto osłodzi każdą okazję, na przykład Dzień Babci i Dzień Dziadka. Słodki poczęstunek połączy pokolenia przy jednym stole i zapewni moc dobrych wspomnień.

Wegańskie knedle ze śliwkami i sosem waniliowym
Warto zadbać o to, aby sezonowe owoce gościły w naszej kuchni! Oto prosty sposób na przepyszne knedle ze śliwkami w aromatycznym sosie waniliowym. To proste danie zachwyca smakiem!