Faszerowana pizza z grilla • przepis • składniki • przygotowanie
Drożdżowy placek wypełniony farszem z dwóch rodzajów sera i suszonych pomidorów – oto przepis Karola na pizzę… z grilla! Podaj ją z burratą, rukolą i szynką parmeńską!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę łączymy w misce z suszonymi drożdżami, cukrem i solą. Dolewamy wodę, wyrabiamy ciasto i przekładamy je na blat oprószony mąką.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę przekładamy do miski (olej zostawiamy na później). Dodajemy mozzarellę, ser grana padano starty na tarce o drobnych oczkach i liofilizowane warzywa. Mieszamy.
WYRABIAMY CIASTO
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy na blacie oprószonym mąką i dzielimy na 4 części. Każdą część rozgniatamy na placek.
FASZERUJEMY CIASTO
Na środek każdego placka nakładamy porcję farszu i sklejamy krawędzie ciasta, by utworzyło sakiewkę. Mocno dociskamy łączenia, a następnie delikatnie spłaszczamy sakiewki, tak by farsz równomiernie rozłożył się wewnątrz placka.
GRILLUJEMY PIZZĘ
Pizzę grillujemy po 5 minut z każdej strony. Jeśli nie mamy grilla elektrycznego, możemy upiec ją w piekarniku lub użyć suchej patelni.
PODAJEMY PIZZĘ Z DODATKAMI
Na upieczoną pizzę wykładamy rukolę, kawałki szynki i burratę porwaną na mniejsze części. Całość skrapiamy olejem po suszonych pomidorach.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3745,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
936,4 kcal
Tłuszcz
32,2 g
Węglowodany
115,6 g
Błonnik
47,9 g
Białko
47,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tartaletki limonkowe
Pyszne tartaletki, wypełnione kremem limonkowym, z opalaną włoską bezą. Znakomita słodka przekąska na imprezowe okazje!

PASTA Z GRILLOWANEJ CUKINII
Urozmaić swoje śniadania i przygotuj oryginalną pastę kanapkową z grillowanej cukinii z dodatkiem fety i orzeszków ziemnych według przepisu Darii Ładochy!

Drożdżowa gwiazda z makiem i bakaliami
Aromat drożdżowego ciasta i smak makowego nadzienia to słodka zapowiedź Świąt! Upiecz gwiazdę według przepisu Pawła, by poczuć je w swojej kuchni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Faszerowana kalarepa
Kalarepa to nie tylko świetna przekąska na surowo. Faszerowana ryżem i warzywami to idealny przepis na letni obiad.

MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
Roladka biszkoptowa wypełniona kremem przygotowanym na bazie mascarpone z dodatkiem aromatycznej skórki limonki – łatwy deser, który szybko przygotujesz dla swoich sylwestrowych gości!

Minipizze razowe z warzywami
Pizza w wersji mini? Tak! A na dodatek w 3 różnych odsłonach! To idealny pomysł na imprezową przekąskę.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ekspresowe konfitury: malinowa i borówkowa
Świeże, sezonowe owoce świetnie sprawdzą się jako baza prostej i szybkiej domowej konfitury! Przygotuj ją w 10 minut dzięki przepisowi Pawła – z malin lub borówek.

Śliwki pod kruszonką migdałową
Kruszonka migdałowa to świetna alternatywa dla tej klasycznej. Sięgnij również po przepis na śliwki pod migdałową kruszonką!

Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci
Ciasto jak u babci? Znaczy, że najlepsze! A z tym przepisem przeniesiecie się do kuchni w stylu włoskim! Koniecznie odbądźcie tę kulinarną podróż, będzie naprawdę smacznie!