Florentynki migdałowe • przepis • składniki • przygotowanie
Bez mąki i jajek, za to z całą masą orzechów i suszonych owoców. Wypróbuj przepis na tradycyjne ciasteczka inspirowane kuchnią Florencji!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 13
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIGDAŁY I ORZECHY
laskowe pieczemy na blaszce 8-10 minut w temp. 180°C.
STUDZIMY, BARDZO DROBNO
siekamy lub mielimy w młynku.
SOK I SKÓRKĘ
z pomarańczy, masło, miód oraz cukier przekładamy do garnka, gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
ZDEJMUJEMY Z OGNIA,
dodajemy orzechy i posiekane suszone morele (lub żurawiny). STUDZIMY.
ZA POMOCĄ ŁYŻKI
układamy porcje ciastek na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach około 7-8 cm. PIECZEMY W: temp.
170°C (TERMOOBIEG) LUB
180-190°C (bez termoobiegu) przez 12-15 minut na intensywny, złoty kolor.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2936,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
225,9 kcal
Tłuszcz
15,1 g
Węglowodany
21,3 g
Błonnik
4,2 g
Białko
4,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Caponata – przepis
Przekąska warzywna na ciepło lub zimno – idealna na kanapki lub grzanki! Wypróbuj przepis Kingi na caponatę inspirowaną kuchnią sycylijską!

Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami
Jak smakuje połączenie kaczego mięsa, owoców, kapusty, miodu i cynamonu? Doskonale! Przekonaj się!

Pieczony łosoś z piekarnika z sałatką chlebową
Staropolski sposób na łososia, czyli ryba o słodko-kwaśnym smaku, oryginalna sałatka i dopełniająca całość piwna polewka.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chinkali z mięsem
Specjał kuchni gruzińskiej w Twojej kuchni! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszne pierożki chinkali nadziewane aromatycznym mięsem z kolendrą!

Placuszki z jajkiem i dymką
Puszyste placuszki na bazie maślanki z jajkiem na twardo i świeżą dymką to prosta w przygotowaniu przekąska. Są lekkie i aromatyczne, dzięki czemu sprawdzą się idealne jako dodatek do dań oraz drugie śniadanie do szkoły czy pracy.

Pieczone frytki warzywne z dipem blue cheese
Czy wiesz, że z sera blue można przygotować doskonały dip? Podaj go z pieczonymi warzywnymi frytkami, by odkryć zupełnie nową odsłonę tej popularnej imprezowej przekąski.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Domowe hot-dogi z białych kiełbasek
Delikatne bułki, soczyste kiełbaski i pachnąca, smażona cebula. Słynny fast food w domowej, niezwykle pysznej odsłonie!

Bigos z cukinii
Bigos z cukinii to lekka (i letnia!) alternatywa dla tradycyjnego bigosu, idealna na wakacyjne dni i nie tylko. Aromatyczny, pełen ziół, pomidorów i podsmażanych warzyw, świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii i stworzenie pysznego, domowego dania.

Dorsz czarny na szpinaku
Szybki pomysł na obiad – dorsz czarny, podany z blanszowanym szpinakiem z prażonymi płatkami migdałowymi.