Podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté • przepis • składniki • przygotowanie
Będzie prosto, szybko, pysznie oraz bardzo zdrowo, gdy przygotujesz ekspresowe udka z warzywami z woka.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE
rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) Uda i podudzia Cebulę pokrojoną w ćwiartki lub ósemki smażymy 2-3 minuty na rozgrzanej oliwie.
Z UMYTYCH I
osuszonych podudzi odcinamy końcówki kości z chrząstkami, z kości usuwamy skórę.
KAŻDE PODUDZIE SMARUJEMY
miodem, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
DODAJEMY ZĄBKI CZOSNKU
w łupinach, sok z limonki, przesmażoną cebulę (wraz z oliwą, na której była smażona), kurkumę, posiekaną kolendrę i bazylię.
DOPRAWIAMY SOLĄ ORAZ
pieprzem.
CAŁOŚĆ MIESZAMY I
pieczemy 45-60 minut w temp.
180°C (TERMOOBIEG).
PODCZAS PIECZENIA PODUDZIA
kilkakrotnie mieszamy.
WARZYWA DO MOCNO
nagrzanego woka wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy kolejno (chwilę smażąc każdy składnik): cebulę pokrojoną w piórka, drobno pokrojony ząbek czosnku, brokuł podzielony na mniejsze różyczki i składniki pokrojone w cienkie paseczki: imbir, cukinię, paprykę oraz marchew.
DOPRAWIAMY CAŁOŚĆ SOLĄ
i smażymy na dużym ogniu około 5 minut.
SKRAPIAMY SOSEM SOJOWYM,
dodajemy posiekaną kolendrę, chwilę smażymy.
PRZEKŁADAMY WARZYWA DO
miseczki.
UPIECZONE PODUDZIA, CEBULE
i czosnek przekładamy do miski, polewamy sosem, który powstał podczas pieczenia.
DEKORUJEMY BAZYLIĄ I
kolendrą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1159,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
289,9 kcal
Tłuszcz
5,1 g
Węglowodany
57 g
Błonnik
10,9 g
Białko
10,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smoothie z borówek, mango i awokado
Masz ochotę na pyszne i pożywne smoothie? Wypróbuj połączenie borówek, mango i awokado!

Zielona maślanka
Maślanka z dodatkiem ogórka i awokado sprawdzi się doskonale jako drugie śniadanie lub podwieczorek.

Wieprzowina z warzywami z woka
Inspirowany Azją pomysł na obiad, przygotowany z ryżu jaśminowego, kruchej wieprzowiny, warzyw oraz kiełków fasoli mung.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Warzywna zapiekanka z serem feta
Szukasz prostego i efektownego dania inspirowanego kuchnią grecką? Koniecznie przygotuj więc wg przepisu Kingi warzywną zapiekankę na spodzie z ciasta francuskiego!

Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
Muffiny przygotujesz także z mąki orkiszowej! Z dodatkiem orzechów włoskich smakują wyśmienicie!

Razowe grzanki z musem z awokado i wędzonym łososiem
Razowe pieczywo, mus z awokado i nieodłączny element idealnego śniadania: jajko, tym razem w koszulce! Oto pożywne tosty na dobry początek dnia!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chleb gryczany z miodem
Mało co sprawia taką przyjemność jak pajda ciepłego chleba z masłem! Spróbuj chleba na mące gryczanej z dodatkiem suszonych żurawin, nasion amarantusa i solidnej porcji miodu.

Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe
Pachnące ciasteczka z dodatkiem orzechów, wanilii i cynamonu. Sięgaj po nie, kiedy chcesz, i ciesz się wyjątkowym smakiem!

Mini burgery
Mini burgery to sposób na pyszną przekąskę, która może stać się główną gwiazdą przyjęcia lub rodzinnego obiadu! Ich mały rozmiar sprawia, że są idealne do podawania jako finger food, ale równie dobrze sprawdzą się jako danie główne. Różnorodność składników, jakie można wykorzystać do przyrządzenia małych burgerów, pozwala stworzyć naprawdę interesujące i smaczne połączenia.