Gofry bananowe z polewą czekoladową • przepis • składniki • przygotowanie
Gofry możesz urozmaicać na wiele sposobów! Zobacz, jak przygotować te z bananem, polewą czekoladową i bitą śmietaną.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Banan obieramy, miąższ rozgniatamy widelcem. Dodajemy olej, śmietanę i mleko, całość mieszamy trzepaczką. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka i cukier puder ucieramy na gładką masę. Dodajemy masę bananową i mieszamy, następnie dodajemy mąkę połączoną z solą i proszkiem do pieczenia. Na końcu łączymy całość z ubitymi białkami. Ciasto odstawiamy na 20 minut do spęcznienia.
UBIJAMY ŚMIETANKĘ
Czekoladę siekamy. 250 g śmietanki ubijamy na sztywno wraz z brązowym cukrem i nasionkami z laski wanilii. Schładzamy w lodówce. Pozostałą śmietankę zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Sos trzymamy w ciepłym miejscu.
PIECZEMY GOFRY
Ciasto ponownie mieszamy i w lekko natłuszczonej gofrownicy pieczemy gofry, jeden po drugim. Trzymamy w ciepłym miejscu aż do momentu upieczenia wszystkich gofrów. Gofry posypujemy cukrem pudrem i podajemy z kleksem bitej śmietany i odrobiną sosu czekoladowego.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3796 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
474,5 kcal
Tłuszcz
29,1 g
Węglowodany
47,8 g
Błonnik
7,5 g
Białko
7,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szyszki — wersja tradycyjna
Szyszki z ryżu preparowanego to słodki przysmak, który cieszył się dużą popularnością w Polsce, zwłaszcza w latach 80-tych i 90-tych. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby w kilka chwil przygotować te pyszne, chrupiące, ryżowe kuleczki. Odkryjcie prosty przepis na ten przysmak!

Kompot z wiśni
Tradycyjny polski napój, który doskonale sprawdza się jako orzeźwiający dodatek do obiadu? To na pewno jest kompot! A jeśli akurat jest lato, to musi być kompot z wiśni. Chyba, że mamy kompot w słoikach, wówczas smakiem lata możemy rozkoszować się o dowolnej porze roku. Jak zrobić kompot w obu wariantach: na świeżo i do słoików? Przekonaj się, że to proste!

Lody truskawkowe z bazylią
Niebanalne połączenie słodkiego smaku soczystych truskawek oraz aromatycznej bazylii w postaci pysznych lodowych kulek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szaszłyki z krewetek w marynacie jerk
Niebanalna propozycja grillowa w egzotycznym stylu – szaszłyki z krewetek i ananasa w pysznej aromatycznej marynacie.

Papryka faszerowana z oliwkami
Mięso, warzywa, ser i przyprawy – kilka prostych składników wystarczy, by stworzyć potrawę w prawdziwie greckim stylu.

Sałatka na ciepło z brukselką i dynią
Taki sposób na brukselkę pokochają wszyscy! Wypróbuj przepis Darii i przygotuj sałatkę na ciepło – przyprawy, orzechy i pieczone warzywa łączą się w niej ze smakiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta z musem jabłkowym
Pieczone jabłka i cynamon to duet idealny, który tym razem Paweł połączył z kruchym ciastem. Sprawdź, jak smakuje ta delikatna tarta i zachwyć gości sposobem jej podania!

Holenderskie frikandele
Jeden z najbardziej popularnych holenderskich fast-foodów w wersji domowej. To jedyny w swoim rodzaju przysmak, który choć wygląda jak kiełbaska o wiele bardziej przypomina kotleta mielonego.

Pierogi z pieczarkami
Pierogi z pieczarkami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów z mięsem lub kapustą i grzybami podawanych podczas świąt. Aksamitny, grzybowy, aromatyczny farsz w połączeniu z delikatnym ciastem tworzy kompozycję wartą grzechu. Zrób z nami pierogi z pieczarkami!