Grillowane szaszłyki ze sznycli z ziemniakami • przepis • składniki • przygotowanie
Kruche kawałki sznycla z szynki zanurzone w pysznej marynacie, grillowane w towarzystwie ziemniaków i kawałków pora.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE CEBULĘ I
czosnek obieramy i siekamy.
PODSMAŻAMY NA 2
łyżkach gorącego oleju przez 3 minuty aż do zeszklenia.
KECZUP MIESZAMY Z
koncentratem pomidorowym, miodem, octem, solą, z suszonymi pomidorami, papryką i pieprzem i dodajemy do cebuli i czosnku.
GOTUJEMY NA WOLNYM
ogniu przez 4 minuty, a następnie studzimy.
DOPRAWIAMY DO
smaku.
MIĘSO MYJEMY, OSUSZAMY
i kroimy w szerokie paski.
SMARUJEMY PRZYGOTOWANĄ MARYNATĄ
i wkładamy pod przykryciem na noc do lodówki w celu przegryzienia się smaków.
PATYCZKI DO SZASZŁYKÓW
moczymy w zimnej wodzie.
ZIEMNIAKI DOKŁADNIE CZYŚCIMY,
większe przekrawamy na pół, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 12-14 minut w zależności od wielkości.
ODCEDZAMY, PRZELEWAMY ZIMNĄ
wodą i pozostawiamy do ostygnięcia.
PORY CZYŚCIMY, KROIMY
na kawałki o grubości 4 cm i blanszujemy przez 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
PASKI SZNYCLI OSĄCZAMY,
zwijamy i nakłuwamy na osączone patyczki do szaszłyków na przemian z ziemniakami i kawałkami pora.
SMARUJEMY CIENKO POZOSTAŁYM
olejem, doprawiamy solą i pieprzem.
GRILLUJEMY NA WYSMAROWANYM
olejem ruszcie nad rozgrzanym grillem przez 7 minut z każdej strony.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2042 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
204,2 kcal
Tłuszcz
4,9 g
Węglowodany
23,8 g
Błonnik
16,7 g
Białko
16,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tarta a’la SNICKERS o obniżonej zawartości cukru
Ten przepis Pawła Małeckiego musi u Was zagościć! Wegańska tarta o wyrazistym orzechowym smaku bez dodatkowego cukru!

Ćwikła — domowa ćwikła z chrzanem
Domowa ćwikła z chrzanem to obowiązkowa pozycja obiadowa w wielu domach. To tradycyjne, polskie połączenie buraków i chrzanu jest pyszne, pełnowartościowe i idealnie komponuje się z wieloma potrawami. Nasz przepis pozwoli Ci w prosty sposób przygotować ćwikłę, tak jak robiła to babcia!

Ciasto z kremem budyniowym i bitą śmietaną
Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na pyszne ciasto z kremem budyniowym, bitą śmietaną i świeżymi malinami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
Przygotuj z kilku składników szybkie i łatwe w wykonaniu ciasteczka! To świetny pomysł na przekąskę dla całej rodziny!

Zupa koperkowa
Wiosenna, pełna warzyw zupa koperkowa Karola zachwyca lekkością i wspaniałym połączeniem smaków. Poznaj sekretny składnik przepisu i ugotuj ją dla bliskich!

Baklawa grecka
Bardzo słodkie ciasto wypełnione mnóstwem bakalii i orzechów. Tradycyjny grecki smak, który jest w zasięgu Twojej ręki!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasztet z krewetek i łososia
Oryginalny pomysł na domowej roboty pasztet o intensywnym łososiowo-krewetkowym smaku oraz pięknym kolorze.

Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
Piękne chwile należy celebrować, dlatego na Wielkanoc proponujemy coś słodkiego w wyjątkowej odsłonie. Ten tort nie zabierze Wam wiele czasu, a zaimponuje Waszym bliskim wyglądem i smakiem!

Klops z jajkiem
Zobacz, jak smaczny i efektowny obiad można wyczarować z porcji mielonego mięsa i gotowanych jajek.