Kanapki z ceviche z łososia • przepis • składniki • przygotowanie
Kanapki z ceviche z łososia, guacamole i serkiem śmietanowym, czyli idealny pomysł na śniadanie lub kolację! Spróbuj przyrządzić to danie według przepisu Karola i przekonaj się, że pyszne jedzenie nie musi być skomplikowane w przygotowaniu.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY ŁOSOSIA
Łososia kroimy w drobną kostkę. Następnie skrapiamy go sokiem wyciśniętym z limonek.
ŁĄCZYMY ŁOSOSIA Z DODATKAMI
Ocieramy skórkę z połowy limonki. Papryczkę chili, czerwoną cebulę i imbir bardzo drobno siekamy. Tak przygotowane składniki dodajemy do łososia wraz z oliwą i całość dokładnie mieszamy. Ceviche odstawiamy na ok. 15-20 minut, aby się zamarynowało.
PRZYGOTOWUJEMY GUACAMOLE
Awokado rozdrabniamy w misce za pomocą widelca. Czosnek bardzo drobno siekamy i rozcieramy ostrzem noża niemal na pastę. Dodajemy go do awokado wraz z sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.
PODSMAŻAMY CHLEB
Kromki chleba krótko podsmażamy z obu stron na suchej patelni. Powinny być jedynie delikatnie podgrzane i lekko chrupiące.
DOPRAWIAMY CEVICHE
Ceviche doprawiamy do smaku solą i oliwą.
SKŁADAMY KANAPKI
Każdą kromkę smarujemy porcją serka śmietankowego. Następnie nakładamy guacamole i ceviche z łososia. Kanapki ozdabiamy liśćmi świeżej kolendry i plastrami dymki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1543 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
385,7 kcal
Tłuszcz
29,6 g
Węglowodany
12,9 g
Błonnik
4,8 g
Białko
19,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jajko pieczone w awokado
Pyszny sposób na udane śniadanie w zdrowym i efektownym stylu – połówki awokado zapieczone z jajkiem i posypane boczkiem.

Śniadaniowe wrapy z sosem z tahini
By nie popaść w śniadaniową rutynę, przygotuj bezglutenowe wrapy Darii! Są idealne na mocno warzywny i lekki początek dnia!

Placuszki bez laktozy z szynką
Pyszny, szybki i niezwykle prosty w realizacji przepis na placuszki bez laktozy z szynką. To świetny pomysł na lekki obiad, który trafi w gusta całej rodziny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Komosianka na słodko
Wypróbuj świetną wariację na temat owsianki, gdzie owies zastępujemy komosą ryżową. Szybkie i oryginalne śniadanie, które samo się gotuje!

Pieczarki w śmietanie
Pieczarki w śmietanie to proste, ale wyjątkowo aromatyczne danie, które można podawać zarówno jako samodzielną potrawę, jak i jako dodatek do mięs, makaronu czy ziemniaków. Dzięki kremowej konsystencji i delikatnemu, grzybowemu smakowi doskonale komponują się z różnymi składnikami. Odkryj, jak zrobić idealne pieczarki w śmietanie!

Wieniec drożdżowy z łososiem i mascarpone z gorgonzolą
Puszysty i miękki wieniec drożdżowy zapleciony z aromatycznym wędzonym łososiem oraz mascarpone z gorgonzolą. Skuś się na jego przygotowanie i ciesz się świetnym smakiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekany bochenek chleba na imprezę sylwestrową
Szukasz pomysłu na przekąski sylwestrowe? Sięgnij po przepis na zapiekany bochenek z aromatycznymi, suszonymi pomidorami, ziołami i serami. Szybki i prosty przepis!

Biscotti z migdałami i orzechami
Ciasteczka inspirowane włoskim przysmakiem – biscotti. W przepisie Kingi są pełne orzechów i idealnie nadają się do porannej kawy.

Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem
Prosta wątróbka z cebulą i jabłkiem zyskuje nowe, wykwintne oblicze dzięki przepisowi Karola! Podaj to pyszne, tradycyjne danie ze słodko-ostrą glazurą miodową.