Klopsiki wołowo-wieprzowe w stylu szwedzkim • przepis • składniki • przygotowanie
Kultowe mięsne klopsiki w stylu szwedzkim w sosie mogą trafić na Twój obiadowy talerz dzięki przepisowi Karola. Sprawdź, jak doskonale komponują się ze słodyczą żurawin, śmietanowym sosem i selerowym purée.

Czas przygotowania
95 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie zdejmujemy z patelni. Odstawiamy do wystudzenia.
WYRABIAMY MASĘ NA KLOPSIKI
Wszystkie składniki mieszamy, dokładnie wyrabiając masę dłońmi. W międzyczasie dodajemy bułkę tartą i ponownie wyrabiamy całość, aż masa na klopsiki napowietrzy się i nabierze puszystości.
FORMUJEMY KLOPSIKI
Dłonie zwilżamy olejem. Z wyrobionej masy formujemy klopsiki o wielkości orzechów włoskich.WSKAZÓWKA!By klopsiki nie rozpadły się na patelni podczas smażenia, formuj je tak, by były gładkie z wierzchu i pozbawione pęknięć.
SMAŻYMY KLOPSIKI
Klopsiki smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Należy smażyć je intensywnie i krótko, co jakiś czas mieszając, by żurawiny nie stały się gorzkie – wystarczy, że mięso przesmaży się z każdej strony i zamknie z zewnątrz. Usmażone klopsiki zdejmujemy z patelni.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na tej samej patelni przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Gdy się zeszklą, zalewamy je bulionem wołowym. Dodajemy 400 ml śmietanki. Zagotowujemy i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż delikatnie się zredukuje.
ŁĄCZYMY KLOPSIKI Z SOSEM
Przesmażone klopsiki dodajemy do sosu. Dodajemy kapary i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i dusimy chwilę, aż smaki się połączą.
PRZYGOTOWUJEMY PURÉE Z SELERA
Seler i ziemniak kroimy w grubą kostkę, przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 30-40 minut, aż warzywa całkowicie zmiękną i wchłoną płyn. W razie potrzeby dolewamy mleka w trakcie gotowania.
PODAJEMY DANIE
Na talerzu rozprowadzamy selerowe purée, a na jego warstwie układamy klopsiki w śmietanowym sosie. Z wierzchu dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4050,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
675,1 kcal
Tłuszcz
41,9 g
Węglowodany
43,3 g
Błonnik
6,7 g
Białko
33,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowany kurczak z masłem limonkowo-ziołowym
Szukasz zaskakującego przepisu na najbliższego grilla? Oto on! Przepyszny grillowany w całości kurczak w marynacie z oliwy i miodu z masłem limonkowo-ziołowym.

Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
Połącz składniki ciasta, wytnij z niego gwiazdki, upiecz i udekoruj. Aromatyczne ciasteczka powstają w mgnieniu oka.

Tort sernikowy z polewą ze smoothie
Torty, które nie wymagają pieczenia, też mogą być zachwycające! Wypróbuj przepis na tort sernikowy z owocową polewą.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Razowa pizza kresowa z pieczonymi warzywami i ziołowym pesto
Danie, które w prosty sposób łączy klasykę kuchni włoskiej i tradycyjne polskie smaki. Takiej pizzy trzeba spróbować!

Babka pistacjowa
Ta puszysta babka pistacjowa z delikatną polewą zasługuje na miano królowej każdego wielkanocnego stołu!

Cytrusowy pieczony leszcz
Wypróbuj przepis na doskonałą rybę w cytrusowej marynacie! Świetny pomysł na szybki obiad!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lekka sałatka z rodzynkami
Dużo ziół, pyszny sos i… trochę słodyczy! Przygotuj lekką sałatkę z rodzynkami według przepisu Karola i chrup ze smakiem to, co najlepsze latem!

Hummus dyniowy
Pachnący jesienią, delikatnie pikantny – idealny hummus z dodatkiem dyni to świetny pomysł na przekąskę lub pastę na kanapki. Sprawdź, jak proste jest jego przygotowanie z termorobotem MC Smart.

Panini z mortadelą i mascarpone
Bataty to świetne warzywo do faszerowania. Tym razem wypróbuj batatów wypełnionych pulled porkiem. Nie pożałujesz!