Kluski dyniowe z jogurtem i owocami • przepis • składniki • przygotowanie
Smakują cynamonem i zachwycają kolorem! Dyniowe kluski na słodko to świetny pomysł na sezonowy obiad lub podwieczorek – nie tylko dla najmłodszych!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY DYNIĘ
Dynię myjemy i przekrawamy na pół. Za pomocą łyżki wyjmujemy gniazda nasienne. Połówki dyni układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
PRZYGOTOWUJEMY PURÉE Z DYNI
Miąższ upieczonej dyni oddzielamy od skórki za pomocą łyżki. Miksujemy lub przecieramy przez sito, aż uzyskamy konsystencję gładkiego purée.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KLUSKI
Na dno miski przesypujemy połowę mąki pszennej. Dodajemy purée z dyni, cukier puder, cynamon i sól. Mieszamy.
ZAGNIATAMY CIASTO
Ciasto na kluski zagniatamy – początkowo w misce, a następnie na blacie oprószonym mąką.
FORMUJEMY KLUSKI
Zagniecione ciasto dzielimy na 4 równe części. Z każdej części formujemy wałek na blacie oprószonym mąką.
GOTUJEMY KLUSKI
Lekko osoloną wodę z dodatkiem cukru pudru zagotowujemy. Kluseczki gotujemy partiami, ok. 3-5 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Gdy wypłyną, wyławiamy je za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy na talerz.
PODAJEMY KLUSKI
Kluski podajemy z kleksem jogurtu. Z wierzchu oprószamy przesianym przez sito cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Dekorujemy świeżymi owocami i listkami świeżej mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2123,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
353,9 kcal
Tłuszcz
3,1 g
Węglowodany
80,4 g
Błonnik
8,3 g
Białko
8,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami
Dowiedz się, jak przygotować wykwintny obiad. Może soczyste piersi kaczki, nadziewane suszonymi owocami?

Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego
Grillowanie wydobywa z bakłażana pełnię smaku, dlatego warto przygotować go w ten sposób i dodać do sałatki. W połączeniu z boczniakami i dressingiem z koziego jogurtu będzie smakował wyśmienicie!

Makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem w śmietanowym sosie to klasyczne połączenie smaków, które zachwyca swoją prostotą. Ta niezwykle aromatyczna potrawa stanowi doskonały przykład eleganckiego dania, które można przygotować w zaledwie kilkanaście minut. Jak przyrządzić rewelacyjny makaron ze szpinakiem, śmietaną i sporą ilością sera? Odkryj naszą recepturę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
Płaty makaronu przełożone kremowym nadzieniem i skąpane w pomidorowym sosie. To danie podbije serca Twoich gości!

Keks świąteczny
Rumiane ciasto pełne migdałów i kandyzowanych owoców z dodatkiem amaretto. Klasyczny wypiek w świątecznej odsłonie.

Gołąbki wigilijne
Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami to potrawa, która często gości na świątecznym stole w naszych domach. Ta bezmięsna potrawa bazująca na grzybach leśnych i kaszy stanowi lekką, ale jednocześnie sycącą alternatywę dla klasycznych gołąbków. Jak je zrobić? Odkryj nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pomarańczowe gumy rozpuszczalne
Owocowe, domowe i słodkie – idealne dla małych smakoszy! Domowe gumy rozpuszczalne Pawła są tak proste, że przygotujecie je razem z dziećmi.

Pesto pistacjowe
Sos, który jest niezwykle prosty i pyszny, czyli domowe pesto pistacjowe. Skuś się na jego przygotowanie i ciesz się idealnym dodatkiem do makaronu i nie tylko.

Przekąski z tortilli: roladki z tortilli z krewetkowym ceviche
Na raz, na mniejszy głód, na wspólne kibicowanie – tortille wg przepisu Karola podane razem z dwoma rodzajami pysznej salsy sprawdzą się świetnie w roli meczowych przekąsek. Spróbuj!