Kluski lane • przepis • składniki • przygotowanie
Domowe kluski lane to tradycyjny dodatek do wielu potraw, który przywołuje na myśl beztroskie dzieciństwo i ciepło rodzinnego domu. Ich delikatna konsystencja sprawia, że doskonale komponują się zarówno z różnymi zupami, jak i wszelkimi potrawkami, a w wersji na słodko także z deserami. Jak je zrobić? Odkryjcie nasz niezawodny przepis i przekonajcie się, jakie to proste!

Czas przygotowania
8 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY SKŁADNIKI
Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, olej, sól oraz mąkę i całość mieszamy widelcem. Ciasto powinno być gęstsze od tego używanego do przyrządzania naleśników.
GOTUJEMY WODĘ
Wlewamy wodę do garnka i doprowadzamy ją do wrzenia.
WLEWAMY KLUSKI DO WODY
Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy nieco moc palnika. Nabieramy ciasto na chochlę i powoli wlewamy je do wody cienką strużką. Nie mieszamy wody, tylko nalewamy kolejne porcje, aż do momentu, w którym ciasto się kończy. Czekamy, aż kluski lekko podrosną i staną się puszyste (powinno to zająć ok. 3 minuty). Pod koniec gotowania można delikatnie zagarnąć z dna łyżką cedzakową te kluski, które nie wypłynęły.
WYŁAWIAMY KLUSKI
Gdy kluski nabiorą odpowiedniej struktury, wyławiamy je z garnka przy pomocy łyżki cedzakowej. Tak przygotowane kluski można dodać do potrawki lub zupy. Kluski można też ugotować, wrzucając je bezpośrednio do gotującego się rosołu lub mleka.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
703,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
175,9 kcal
Tłuszcz
5,7 g
Węglowodany
23,8 g
Błonnik
0 g
Białko
7,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lody truskawkowo-miętowe
Wypróbuj przepis na orzeźwiające lody truskawkowo-miętowe! Łatwe w wykonaniu, idealne na upalne dni!

Naleśniki z cheddarem i suszonymi pomidorami
Znudziły Ci się naleśniki na słodko? Wypróbuj przepis Gienia Mientkiewicza na pyszne naleśniki z cheddarem i suszonymi pomidorami!

Krem z gotowanym indykiem
Pietruszka, seler i kalafior, a do tego gotowany indyk z nutą cytrynową. Poznaj przepis Karola Okrasy na zupę, którą pokochają dzieci!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Omlet marchewkowy
Pyszny, puszysty i prosty! Taki właśnie jest ten omlet marchewkowy na słodko, z dodatkiem proteinowej odżywki o smaku ciasteczkowym.

Minipizze bezglutenowe
Przygotujesz je w ekspresowym tempie dzięki przepisowi Kingi! Wybierz ulubione dodatki i częstuj znajomych – będzie pysznie i bezglutenowo!

Sałatka w słoiku na 3 sposoby
Kwadrans akademicki – tyle czasu wystarczy, by przygotować prostą i szybką warstwową sałatkę studencką w słoiku! Który wariant wypróbujecie jako pierwszy?
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańska sałatka z białej fasoli
Czy wiesz, że biała fasola to także świetny składnik sałatek? Wypróbuj przepis na wegańską sałatkę z fasolą i warzywami. Łatwy i pyszny pomysł na lunch!

Papryczki nadziewane serem
Papryczki nadziewane serkiem to przekąska, która zachwyci każdego miłośnika tapasów. Idealnie sprawdzą się na imprezach, rodzinnych spotkaniach czy jako szybki i efektowny dodatek do obiadu. Odkryj nasz przepis na pyszne papryczki nadziewane serkiem!

Konfitura z pomidorów z curry
Nietypowe połączenie pomidorów i curry w doskonałej konfiturze!